Průzkum: role náboženství v životě Američanů klesá, ale rodina zůstává na prvním místě

Význam náboženství v životě Američanů v posledních dvou desetiletích klesá, za velmi důležité stále větší počet obyvatel USA nyní považuje zapojení komunity, koníčky, volnočasovou zábavu, peníze, přátele a zdraví. Nejvyšší prioritou je však stále rodina.

Výsledky průzkumu provedeného americkým institutem Gallup v červnu 2023 ukázaly, že 96 % obyvatel USA považuje svou rodinu za „extrémně důležitou“ součást svého života. Průzkumu se zúčastnilo 1013 dospělých Američanů. Stejný výsledek ukázal podobný průzkum z roku 2002.

Zatímco význam náboženství klesá (počet těch, kteří jej uvádějí jako svou prioritu, se za posledních 20 let snížil z 65 % na 58 %), všechny ostatní oblasti života na tomto seznamu nabyly většího významu.

Nyní více než polovina Američanů tvrdí, že zapojení do života místní komunity, koníčky nebo rekreační aktivity jsou v jejich životě extrémně nebo velmi důležité. Ale před více než 20 lety byla situace jiná.

Pouze 32 % Američanů před dvěma desetiletími uvedlo, že společenské aktivity jsou v jejich životě extrémně nebo velmi důležité. Ale v roce 2023 se jejich podíl zvýšil o 23 % (nejvíce ze seznamu priorit) a dosáhl 55 %.

Podíl obyvatel USA, kteří preferují koníčky nebo rekreační aktivity, se zvýšil o 13 %: ze 48 % na 61 %; peníze – ze 67 % na 79 %; práci – ze 74 % na 83 %; přátele – ze 74 % na 78 %; a podíl Američanů, kteří věří, že nejdůležitější je pečovat o své zdraví, se zvýšil z 90 % na 92 ​​%.

Několik dalších studií v průběhu těchto let také poukazují na náboženský úpadek v Americe.

V knize Smysl života v současné Americe, kterou vydal Institut výzkumu rodiny v roce 2018, profesor psychologie Clay Rutledge zdůraznil, že většina Američanů, včetně těch, kteří věří v Boha, smysl svého života vidí především ve vztazích s jinými lidmi, zvláště s příbuznými a přáteli, a ne v náboženství.

„Americká kultura se v mnoha ohledech mění, a to má hluboké existenční důsledky pro smysl života. Lidé v této zemi se nyní žení později, mají děti později, mají méně dětí. Pocity sociální izolace a osamělosti rostou i přesto, že lidé stále více komunikují prostřednictvím sociálních sítí,“ řekl psycholog.

Měnící se význam náboženství v americké společnosti má také významné důsledky pro společnost jako celek.

Jak ukazuje analýza Pew Research Center z roku 2022, pokud náboženství, včetně křesťanství, ztratí na významu natolik, že v americké společnosti nezbude žádné náboženství, tento fakt negativně ovlivní i společenský blahobyt.

Brian Grim, prezident Nadace pro náboženskou svobodu a podnikání, a jeho dcera Melissa Grim, vedoucí odbornice nadace a projektová ředitelka, zveřejnili v roce 2016 studii, která ukazuje, jak náboženství ročně přináší zhruba 1,2 trilionů dolarů do socioekonomického sektoru země.

Po této studii následovala další publikovaná studie v roce 2019 v časopise Religion and Health, která zjistila, že činnost téměř 130 000 rehabilitačních programů zaměřených na občany zneužívající psychoaktivní drogy ve Spojených státech se odhaduje na 316,6 miliardy dolarů.

„Spočítali jsme, že tyto dobrovolnické skupiny náboženských organizací ročně přináší americké ekonomice až 316,6 miliard dolarů bez jakýchkoliv nákladů plátců daně,“ připomněli odborníci ve stručné zprávě Nadace pro náboženskou svobodu a podnikání.

„Na základě výzkumu jsme dospěli k závěru, že význam vírou inspirovaných iniciativ v oblasti prevence zneužívání návykových látek a rehabilitaci závislých je nepopiratelný. A v širším smyslu také docházíme k závěru, že pokles religiozity v USA znepokojuje nejen náboženské organizace, ale také systém zdravotní péče,“ poznamenali odborníci.

www.christianpost.com