Modlitba k přesvaté Bohorodici sv. Řehoře Palamy

Panno Vládkyně Bohorodice, jež jsi v těle porodila Boha Slovo, vím, že nejsem hoden pro svou velikou hříšnost, abych se na tvůj čistý obraz, ó vždy Panno, jež máš tělo a duši čisté a neposkvrněné, díval svýma poskvrněnýma očima, a ústy nečistými a poskvrněnými modlil se k tobě. Spravedlivé je, abys ty, Čistá, mě marnotratného nenáviděla a štítila se mě.

Nicméně jelikož Bůh, jehož jsi porodila jako člověka, přišel pozvat hříšné k pokání, odhodlaně i já přicházím k tobě, modle se.

Přijmi mé nynější vyznání z mnoha těžkých hříchů a přines ho svému jednorozenému Synu a Bohu a modli se, aby se smiloval nad mou ubohou a pokornou duší. Pro mé mnohé nepravosti nesmím se na něho dívat a prosit o odpuštění. Proto tebe mám jako modlící se a přimlouvající se za mne, jenž okusil jsem mnohé a velké dary od Boha, který mě stvořil, ale zapomněl jsem na ně, byv zatracený a nevděčný, nesmyslnému dobytku podobný, chudý v ctnostech, bohatý ve vášních, naplněný studem, zbavený božského odhodlání, Bohem odsouzený, oplakávaný anděly, zesměšňovaný démony a nenáviděný lidmi, usvědčovaný svědomím, stydím se za své zlé skutky, a ještě než umřu, jsem mrtev, ještě než se před soud dostanu, odsouzen jsem, ještě než začne nekonečné utrpení, trpím zoufalstvím.

Proto jedině o tvou přímluvu žádám, Vládkyně Bohorodice, kopu hřiven dlužím, otcův majetek s nevěstkami promarnil jsem, zhřešil jsem více než smilník, porušil jsem zákon jako Menaše, byl jsem nemilosrdnější než boháč, nestřídmý otrok, zlých myšlenek nádoba, hanebných a špinavých slov pokladnice, všech dobrých skutků vzdálený.

Smiluj se nad mou pokorou, odpusť mou slabost! Velké odhodlání máš k tomu, jenž se z tebe narodil, nikdo nemůže tolik, jako ty, Matko Boží. Všechno můžeš, protože jsi nad všechno stvoření, nic pro tebe není nemožné, jen pokud se pro něco rozhodneš. Nepřehlížej mé slzy, nepohrdej mým nářkem, neodmítej mou srdeční bolest, nezostuď mé doufání v tebe, ale matčinými modlitbami svými dobrého Syna tvého a Boha nenucené milosrdenství vyvolavši, učiň mě, zatraceného a nedůstojného otroka tvého, hodným přijmout mou první a původní dobrotivost, odložit nepřístojnost vášní, osvobodit se od hříchu, pokořit se pravdě, svléknout špínu tělesné touhy a obléci si svatyni duševní čistoty, zemřít pro svět a žít pro ctnosti.

Se mnou cestujícím cestuj, plujícím po moři pluj, posil mou bdělost, zarmouceného mě utěš, malomyslného uklidni, nemocného uzdrav, urážení mě zbav, zprosti mě pomluv, spějícího ke smrti mě zachraň, učiň mě neviditelným pro nepřátele v každý hrozný okamžik, ať všichni, kdo mě neprávem trýzní, vidí, čí jsem služebník.

Všedobrá Vládkyně Bohorodice, vyslyš mou zoufalou modlitbu a nezostuď mé doufání, jelikož jsi druhá po Bohu naděje všech končin země. Zápal těla mého uhas, nejkrutější bouři v mé duši utiš, hořký vztek zkroť, povýšenost a pýchu marné mysli znič, noční touhy zlých duchů a denní pokušení nečistých myšlenek srdce mého zmenši, přiveď k rozumu jazyk můj, abych mluvil užitečně, nauč mé oči vidět správnost ctnosti, učiň, aby mé nohy kráčely požehnanou cestou Božích přikázání, připrav mé ruce k posvěcení, abych byl hoden je pozvednout k Nejvyššímu. Očisti má ústa, aby odhodlaně volala k Otci, hroznému Bohu a přesvatému. Otevři mé uši, abych city i myšlenkami slyšel nad med a plástve sladší slova Písma svatého a podle nich žil tebou posilován.

Dej mi čas pro pokání a obrácení, osvoboď mě z marné smrti, změň mě, odsouzeného svědomím. A nakonec se mi zjev při oddělení duše od mého zatraceného těla, tuto nesnesitelnou nezbytnost zmírni, nevýslovnou bolest uhas, neutišitelnou tíseň utěš, temného pohledu démonů mě zbav, před trpkým rozhodnutím zlých mocností mě zachraň, dlužní úpis mých hříchů vymaž, učiň mě vlastním Bohu a po jeho pravici na Posledním soudu stojícím účastníkem věčných a nepomíjivých blaženství.

Toto vyznání ti přináším, Vládkyně má, Bohorodice, světlo mých zatemněných očí, útěcho mé duše, po Bohu má naděje a přímluvo. Přijmi ho s milostí a očisti mě od veškeré špíny těla a ducha, a učiň mě hodným ve věku tomto neodsouzeně přijmout přesvaté a nejčistší Tělo a Krev Syna a Boha tvého, a ve věku budoucím – nebeskou večeři sladkosti ráje, jenž je příbytkem všech, kdo se radují.

Získav tato blaha já, nehodný, budu na věky věků velebit nejčestnější a nejvelkolepější jméno Syna a Boha tvého, který díky tobě, přímluvkyni a ručitelce za všechny hříšníky, přijímá každého z celé duše pokání činícího.  Díky tobě, všemi opěvovaná a předobrá Vládkyně, je spasena veškerá lidská bytost chválící a velebící Otce i Syna i Ducha Svatého, Nejsvětější a Jednobytnou Trojici, vždycky i nyní a navěky věků. Amen.