V římské synagoze byly nalezeny mozaiky zobrazující scény ze Starého zákona

Tým specialistů a studentů pod vedením archeoložky Jodi Magness z Univerzity severní Karoliny (USA) objevil velké mozaikové panó v pozdně římské synagoze (kolem roku 400 n. l.) v židovském kibucu Hukok v Dolní Galileji (Izrael). Panó zmiňující dárce mozaiky nebo umělce zdobí podlahu před hlavním vchodem.

Mozaika se skládá z velkého panó, v jehož středu je tajemný hebrejský nápis orámovaný věncem. Po stranách a pod věncem je nápis v aramejštině, jenž uvádí jména buď dárců, kteří mozaiku financovali, nebo umělců, kteří ji vytvořili. Po obou stranách věnce jsou vyobrazeni lvi opírající se o hlavy býků. Celé panó je obklopeno obrubou se zobrazením zvířat.

V létě byly také odkryty dosud neznámé fragmenty mozaikových panelů nalezených v letech 2012 a 2013, které zobrazují Samsona s liškami – scénu zmíněnou v knize Soudců: „[Samson] odešel a pochytal tři sta lišek. Potom vzal pochodně, otočil vždy dvě lišky ocasy k sobě a mezi ně připevnil pochodeň. Pochodně zapálil a lišky pustil do nepožatého obilí Pelištejců. Zapálil jak kopky, tak nepožaté obilí, dokonce i vinice a olivy“ (Soudců 15:4–5); a také Samsona nesoucího na svých ramenou dveře bran Gazy: „O půlnoci vstal, vysadil křídla vrat městské brány s oběma veřejemi, vytrhl je i se závorou, vložil si je na ramena a vynesl je na vrchol hory ležící směrem k Chebrónu“ (Soudců 16:3).

Mezi nově objevenými fragmenty jsou zobrazení pelištejského jezdce a mrtvého pelištejského vojáka.

Zde byl také nalezen panel zobrazující epizodu ze 4. kapitoly knihy Soudců: izraelská vojska pod vedením prorokyně Debóry a velitele Báraka vítězí nad kananejskou armádou, které velel Sísera. Po bitvě se Sísera uchýlil do stanu Jáely, ženy Kénijce Chebera, která, když spal, vrazila mu stanový kolík do spánku. Toto je nejstarší známé zobrazení Debóry a Jáely.

V této synagoze již dříve byla nalezena další zajímavá zobrazení: hebrejský nápis obklopený lidskými postavami, zvířaty a mytologickými bytostmi; legendární setkání Alexandra Velikého s židovským veleknězem; panel zobrazující dva zvědy vyslané Mojžíšem nesoucí tyč s hroznem (Numeri 13:24); člověk, který vede na provaze zvíře, a nápis: „malý hoch je bude vodit“ (Izajáš 11:6); čtyři zvířata ze 7. kapitoly knihy proroka Daniela; tábor Izraelců v Élimu, kde se usídlili u dvanáctí vodních pramenů a sedmdesáti palem po odchodu z Egypta (Exodus15:27); Noemova archa; rozdělení moře; zvěrokruh; prorok Jonáš pohlcený třemi rybami; stavba babylonské věže.

Archeologové zjistili, že na začátku 14. století n. l. byla synagoga přestavěna a rozšířena. Stalo se tak poté, co se objevila nová silnice spojující Káhiru a Damašek, která procházela poblíž Hukoku. Zároveň vznikla legenda, že nedaleko se nacházel hrob proroka Habakuka.

Vykopávky v letech 2022–2023 odhalily obrovské dlážděné nádvoří obklopené sloupy na východ od synagogy. Během pozdního středověku nad ním byla postavena mohutná klenutá budova neznámého účelu.

Po dokončení závěrečné fáze vykopávek budou nálezy předány Izraelskému památkovému úřadu a Židovskému národnímu fondu, které plánují toto místo proměnit v turistickou atrakci.

www.phys.org