Putování Srbskem

Ve dnech 26.–30. prosince se uskutečnil plánovaný zájezd pravoslavné cyrilometodějské školy do Srbska.

Stejně jako před 101 lety tuto cestu vykonal vladyka Gorazd, tak i my jsme se vydali po jeho stopách. Vladyka Gorazd tehdy jel do Srbska s početnou delegací sestávající z 18 osob. Nás bylo 24. Kněz Matěj Pavlík strávil v Srbsku měsíc, přijal zde mnišství a nové jméno – Gorazd. Následně byl vysvěcen na biskupa pro obnovenou Československou pravoslavnou církev.

Jako jeho duchovní potomci jsme se rozhodli vydat se po jeho stopách a navštívit místa, která byla pro život vladyky Gorazda a pro život naší církve zásadní.

Večer 26. prosince jsme dorazili do Sremských Karlovic. Vítal nás protojerej Јоvan Мilanovič, rektor místního semináře sv. Arsenije Sremace. Hned jsme dostali pozvání na koncert zdejšího lidového sboru, což nás velice potěšilo.

Následující den jsme navštívili monastýry Jazak, Malá Remeta, Bešenovo a Ravanice ve Vrdniku. Moc nás potěšilo setkání s duchovními a mnichy těchto monastýrů. Jejich srdečné vítání, pro duši prospěšné rozhovory a láska k poutníkům nás velice nadchly a naplnily dobrým pocitem.

Matka igumena Paraskeva z monastýru Jazak nám vyprávěla o svém životě a zdálo se nám, že před námi je svatý člověk. Matka igumena monastýru Malá Remeta a otec Lazar z monastýru Ravanica jsou příklady lásky k poutníkům. Otec Arsenij, profesor semináře, a igumen monastýru Bešenovo nám ukázali vzor pokory a ochoty posloužit každému člověku. Milé vítání a dojemné loučení u monastýrské brány byly součástí každé návštěvy.

Po návštěvách monastýrů jsme se vydali do místního bazénu s pramenitou vodou. Poté následovala večeře ve velice dobré místní restauraci. Cítili jsme se šťastní na Bohem požehnaném území Srbska.

Ve středu 28. prosince jsme se zúčastnili Božské liturgie v monastýru Ravanica. Poté jsme vyrazili do monastýru Krušedol, kde před 101 lety přijal mnišství Matěj Pavlík, budoucí mučedník biskup Gorazd II. Igumen monastýru Sáva nás uvítal osobně, i když kvůli zlomené noze byl na vozíčku. Dále jsme se vydali do monastýru Velká Remeta, kde nás igumen Štefan nasytil výborným obědem. Během oběda nám otec Štefan vyprávěl o historických vztazích mezi českým a srbským národem. Všichni jsme dostali dárky a vrátili se do Sremských Karlovic, které po několik staletí byly sídlem srbských patriarchů.

Prohlédli jsme si patriarší palác, katedrální chrám a další staré chrámy města. Po prohlídce jsme se zúčastnili večerní bohoslužby a setkali se s místním biskupem Vasilijem. Biskup Vasilij nás přivítal a ještě jednou zdůraznil cíl našeho putování – projít srbskou cestou sv. muč. Gorazda. Na závěr tohoto dne jsme navštívili Sremský seminář. Otec rektor nás provedl budovou školy, ukázal nám zdejší muzeum. Pak následovala sváteční večeře.

Ten večer jsme se loučili se sremskou eparchií a s otcem rektorem Jovanem Milanovičem, člověkem inteligentním a zbožným, pokorným a trpělivým, veselým, ale i dochvilným, jenž nás po všechny dny doprovázel a udělal naši návštěvu sremské eparchie nezapomenutelnou. Z celého srdce za vše děkujeme otci i celé eparchii.

Ve čtvrtek, předposlední den našeho pobytu v Srbsku, jsme se ráno vydali do monastýru Bačské eparchie v Koviľu. Tam na nás již čekal otec Jermolaj. Jeho prarodiče se přestěhovali do Srbska ze Slovenska. Otec perfektně mluví slovensky, což nás hodně potěšilo. Po procházce monastýrem a dobrém pohoštění jsme jeli dál do hlavního města Srbska Bělehradu. Tam jsme navštívili nádherný, obrovský a naprosto zázračný katedrální chrám sv. Sávy. Večer jsme oslavili narozeniny našeho milého Vasyla mladšího a vydali se na večerní procházku městem.

V poslední den svého srbského zájezdu jsme navštívili monastýr Uvedení přesvaté Bohorodice do chrámu v Bělehradě, kde se nacházejí ostatky sv. Dositeje, spolupracovníka sv. muč. Gorazda. Pro nás všechny stát u hrobu a poklonit se ostatkům svatého muže, jenž byl jedním z iniciátorů znovuzrození pravoslaví v Československu, bylo obrovským požehnáním.

Nakonec jsme navštívili bývalý katedrální chrám sv. archanděla Michaela, kde byl vladyka Gorazd v roce 1921 vysvěcen na biskupa. Na tomto místě jsme ukončili své putování a zahájili návrat domů.

Děkujeme Jeho Vysokopřeosvícenosti Michalovi, arcibiskupu pražskému a českých zemí, za požehnání naší pouti. Děkujeme také biskupu sremskému Vasilijovi a všem duchovním sremské a bačské eparchie.

Prot. Mgr. Vasyl Čerepko