Írán ruší mravnostní policii

Íránský generální prokurátor oznámil zrušení mravnostní policie, jejíž zásah stál u zrodu současných protivládních protestů. Informoval o tom tiskový portál Arab News s odkazem na zprávu íránské agentury ISNA.

Generální prokurátor Íránu Mohammad Džafar Montazerí oznámil zrušení mravnostní policie na náboženském setkání ve městě Kom, které proběhlo 3. listopadu. Podle generálního prokurátora „byla policejní policie zrušena, protože nemá nic společného s právním systémem Islámské republiky“.

Mezi úkoly mravnostní policie patřil mimo jiné i dohled nad dodržováním náboženských pravidel včetně nošení šátků na veřejnosti u žen.

V Íránu propukly masové protesty po zářijovém úmrtí 22leté Mahsy Amíní. Ta skončila kvůli údajnému porušení pravidel pro nošení šátku v cele mravnostní policie a poté zemřela. Podle policie utrpěla infarkt, podle kritiků a její rodiny však zemřela na následky policejní brutality.

Média informují také o tom, že se íránské úřady chystají přezkoumat zákon, který ženám nařizuje si zakrývat hlavu šátkem. Šátky zakrývající vlasy Íránky povinně nosí od roku 1983, na dodržování pravidel dohlíží mravnostní policie. Konzervativci trvají na tom, že by měly zůstat povinné, zatímco reformisté chtějí umožnit, aby si mohly vybrat, zda se chtějí zakrývat, nebo ne.

Při protivládních demonstracích v Íránu přišlo o život přes 300 lidí. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk koncem listopadu uvedl, že při protestech bylo zatčeno na 14 000 lidí, včetně dětí.

www.arabnews.com