Některé části Bible „již nejsou vhodné pro moderní společnost“, říká Královská prokurátorská služba Británie

Královská prokurátorská služba oznámila právníkům hájícím zatčeného pouličního kazatele, že části Bible „již nejsou vhodné v moderní společnosti“.

Toto ohromující tvrzení bylo uvedeno v dokumentu zaslaném organizaci Christian Legal Centre, která hájila Johna Dunna zatčeného kvůli jeho poznámkám o homosexualitě. Při kázání v centru města Swindon John Dunn řekl dvěma ženám, které se držely za ruce: „Doufám, že jste sestry.“ Když mu ale řekli, že jsou v manželství osob stejného pohlaví, Dunn citoval šestou kapitolu 1. listu Korintským a řekl jim: „V Bibli se píše, že homosexuálové nezdědí království Boží.“ Ženy se urazily a nahlásily případ policii. Tvrdily také, že Dunn křičel, že „shoří v pekle“. Muž ovšem musí užívat speciální nástroj pro generaci řeči, protože měl rakovinu hrdla. Obvinění samozřejmě odmítá.

John Dunn se dobrovolně dostavil na policejní stanici k výslechu. Poté byl předvolán pro přestupek podle § 5 zákona o veřejném pořádku, který se týká vyhrožování, hrubého nebo výtržnického chování nebo slovního urážení.

Královská prokurátorská služba tvrdila, že se pan Dunn dopustil nenávistných projevů, které urážely ženy. V dokumentu předloženém službou stojí: „V bibli jsou odkazy, které už pro moderní společnost nejsou vhodné a které by mohly být považovány za urážlivé, kdyby byly proneseny na veřejnosti.“

Právníci Johna Dunna tvrdili, že zákon musí chránit právo vyjadřování názorů, „i když tyto názory uráží city většiny populace“. Tvrdili také, že „prosté citování biblické pravdy“ není přestupkem.

13. listopadu se mělo konat soudní jednání, ale nakonec byl obžalovaný zbaven obvinění, protože se žalobkyně nedostavily.

John Dunn byl vděčný za to, že žaloba proti němu byla stažena. Řekl, že jeho záměrem bylo pouze hlásat Boží pravdu z lásky a soucitu k lidem. Nyní se plánuje vrátit k pouličnímu kázání ve Swindonu.

„Když kážu, říkám vždy jen to, co je v Bibli. Když mi řekly, že jsou v manželství, měl jsem o ně obavy. Musel jsem je varovat před následky jejich činů na základě toho, co říká Bible. Chtěl jsem je varovat, ne z odsouzení, ale z lásky. Chtěl jsem, aby věděly, že je odpuštění skrze lásku Ježíše,“ řekl John Dunn.

Andrea Williams, generální ředitelka právní organizace Christian Legal Centre, vyjádřila své znepokojení přístupem Královské prokurátorské služby k Bibli. „Bible a její učení jsou základem naší společnosti a zdrojem těch svobod, které si užíváme dodnes.“

„Tzv. urážení je zcela subjektivní koncept a lze jej snadno zneužit a zamezit tak názorům, které se některým lidem nelíbí,“ tvrdí Williams.

www.christiantoday.com