Oslavy svátku sv. Gorazda

4 . září se v pražské katedrále sv. Cyrila a Metoděje uskutečnila archijerejská svatá liturgie u příležitosti 79. výročí mučednické smrti biskupa Gorazda a jeho druhů. Liturgii sloužil arcibiskup pražský a českých zemí Michal spolu s arcibiskupem berounském Jáchymem a početnými duchovními Pražské pravoslavné eparchie. Bohoslužby se zúčastnili hosté ze Zakarpatí: archimandrita Mitrofan z monastýru Záštity přesvaté Bohorodice v Rokošinu a archimandrita Mefodij z monastýru sv. Mikuláše v obci Iza-Karputlaš.

Vladykové a kněží také položili věnce k pomníku obětí heydrichiády na nádvoří chrámu a ke zdi Národního památníku hrdinů heydrichiády. Po liturgii vladyka Michal vyznamenal pamětními medailemi archimandritu Mitrofana, archimandritu Mefodije a brigádního generála Aleše Knížka, ředitele Vojenského historického ústavu Ministerstva obrany.

Pietní vzpomínkové slavnosti pokračovaly na Kobyliské střelnici v Praze 8 položením věnců, poté ve 14.35 následovala panychida vedena prot. Janem Beránkem, pověřený vedením úřadu eparchiální rady Pražské pravoslavné eparchie.

Biskup Gorazd Pavlík, protojerej Václav Čikl, jerej Vladimír Petřek a předseda farní rady Jan Sonnevend byli po mučení popraveni 4. a 5. září 1942 v Praze – Kobylisích. Jejich rodinní příslušníci a další pracovníci církve byli popraveni 24. října 1942 v koncentračním táboře Mauthausen. Vladyka Gorazd byl mezi svaté mučedníky připočten v roce 1987. Ostatní novomučedníky české naše církev svatořečila v roce 2020. Jejich památka se slaví 5. září.

Redakce

Foto: Elena Slava