Více než polovina Britů se nehlásí k žádnému náboženství

Mezinárodní agentura pro výzkum a analýzu dat YouGov provedla na konci listopadu 2020 průzkum religiozity mezi obyvatele Velké Británie. Výsledky byly překvapivé. Ačkoli je Spojené království monarchií formálně vedenou vládcem, který zároveň řídí oficiální církev, víra v Boha ve Velké Británii je nízká.

55 % Britů, tj. vice než polovina obyvatel, se nehlásí k žádnému náboženství, třetina (35 %) patří ke křesťanským denominacím a 7 % tvoří příslušníci jiných náboženství. K anglikánské církvi se hlásí pouze každý pátý Brit (20 %).

Co se týká osobní víry, výsledky jsou ještě kontroverznější. V Boha věří jen čtvrtina Britů (27 %). Dvě pětiny obyvatel Spojeného království (41 %) nevěří v existenci Boha ani „vyšší duchovní síly“. Jen polovina britských křesťanů (56 %) věří v existenci Boha, 17 % věří ve vyšší duchovní síly. Jeden z deseti (10 %) britských křesťanů tvrdí, že nevěří existenci Boha ani „vyšší duchovní síly“.

Pro 44 % křesťanů není náboženství v jejich životě důležité. To kontrastuje s příslušníky jiných náboženství: mezi nimi je takových lidí jen 22 %. Mezi občany, kterým na náboženství záleží, je více žen (59 %) než mužů (51 %).

www.yougov.co.uk