115. výročí posvěcení chrámu sv. Vladimíra v Mariánských Lázních

V sobotu 8. července oslavil tento architektonický poklad – chrám sv. Vladimíra – 115 let od svého otevření a slavnostního posvěcení v roce 1902.

Návrh na jeho postavení přišel od ruských šlechtických hostů, kteří mezi sebou vybrali 25 tisíc zlatých rublů. Ty nakonec byly věnovány na stavbu katolického kostela. Po mnoha letech začala nová sbírka a v červenci roku 1899 požádal kněz Pisarevskij opata kláštera Teplá Clementise o prodej pozemku. Stavitelem byl Gustav Wiedermann, starosta Františkových Lázní, a kostel postavil v typickém rusko-byzantském slohu s dvojitým schodištěm a dvěma cibulovitými, bohatě zlacenými báněmi. Neméně úžasný je i bohatě zdobený interiér s nádherným ikonostasem z emailu a majoliky, který získal na výstavě ve Francii v r. 1900 Grand prix de France a stal se svého druhu unikátem ve střední a západní Evropě. Od té doby uplynulo víc než celé století a pravoslavný kostel je stále krásný, průběžně opravovaný a hlavně navštěvovaný a fungující, s pravidelnými bohoslužbami a návštěvními hodinami. Téměř každý host Mariánských Lázní si sem najde cestu. V poválečné době pečovali o tento svatostánek a ovečky sem přicházející nejprve ruští duchovní a posléze od r. 1950 duchovní správce Ing. Milutin Jakovljevič a později jeho syn ThDr. Radivoj Jakovljevič, nyní je duchovním  správcem kostela Mgr. Josef Hauzar.

V sobotu 8. července se před 10. hodinou rozezněly zvony, aby oznámily zahájení slavnostní sv. liturgie, kterou celebroval nedávno jmenovaný biskup šumperský Izajáš, jenž byl přivítán starostou chrámu br. Vladimírem Tatarinovem chlebem a solí. Pozvání přijala i poslankyně parlamentu ČR Ing. Markéta Wernerová. Bohužel vladyka Michal, arcibiskup pražský a českých zemí, se liturgie nezúčastnil, protože cestou do Mariánských Lázní uvízl v několikahodinové zácpě na dálnici. Vzhledem k panujícímu vedru nemohl přijet ani další vzácný host, olomoucko-brněnský arcibiskup Simeon (Radivoj Jakovljevič).

Sváteční dopoledne bylo zakončeno společným posezením a obědem v hotelu Krakonoš, kam nakonec dorazil i vladyka Michal. Využil této příležitosti, aby během oběda rozdal u příležitosti chrámového jubilea řády sv. Gorazda zasloužilým a radou církevní obce navrženým členům PCO v Mariánských Lázních: Br. Vladimíru Tatarinovovi, br. Konstantinu Nikolaevovi, br. Michalu Zolotarovi, br. Pavlu Urbanovi a sestře Halině Vlachové. Posléze zaznělo několikanásobné mnoholetí určené všem vyznamenaným a všem milým hostům.

Mitr. prot. Mgr. Josef Hauzar