Josefstal

Ve dnech 24. dubna až 3. května se v bavorském městečku Josefstal ve studijním centru evangelické luterské církve v Bavorsku konal evropský ekumenický studijní kurs na téma „Smíření“. Kursu se zúčastnilo na 50 delegátů z celé Evropy, kteří reprezentovali různé církve a etnika.

Za Pravoslavnou církev v českých zemích a na Slovensku delegoval Jeho Blaženost metropolita Rostislav s vědomím eparchiálního biskupa vl. Michala o. prot. Josefa Hauzara z Mariánských Lázní. V řídícím týmu pak svědomitě pracovala sestra Iveta Starcová z ÚMR v Prešově, členka ústředního výboru Světové rady církví.

Během desetidenního programu vystoupila celá řada referentů. Mezi prvními byl prot. prof. Dr. Daniel Buda ze Sibiu, který hovořil o specifické situaci v Rumunsku, které je multikonfesní zemí. V provincii Sedmihradsko (Transilvania) žije např. 17 oficiálních etnických skupin, z nichž každá má přímé zastoupení v rumunském parlamentu. V oblasti funguje dobrá ekumenická spolupráce i mezináboženská spolupráce křesťanů s židy a muslimy. Aby se lidé dobrali k samotnému smíření, je nutné jejich „Osvobození z Boží milosti“. Jedinci obdaření touto milostí jsou schopni vést církve a národy ke smíření, poněvadž mají vize. Příkladem úspěšného smíření na evropském kontinentu může být např. poválečné narovnání vztahů mezi Francií a Německem, Polskem a Německem, mezi církví a původním obyvatelstvem Sámí v Norsku. Proces smíření se naopak nekoná např. v Severním Irsku, či v zemích bývalé Jugoslávie, poněvadž zde zatím nedošlo k procesu zvaném „uzdravení paměti národa“. K procesu smíření je nezbytně nutné naučit se a) společně procházet dějinami a naslouchat verze druhých, b) sdílet jejich bolest, c) společně plánovat budoucnost. Prof. Buda závěrem připomenul, že tento proces se ani v samotném Rumunsku zcela nedaří, poněvadž byl pojat příliš akademicky a elitářsky, a tak se nelze divit, že následkem nedostatku pozitivní výchovy ve vlastních církvích a místního odporu k jakékoli ekumenické spolupráci se otevřel prostor pro zéloty, fanatiky a konzervativce, kteří se staví proti procesu smíření.

Vrchní církevní rada Evangelické-luterské církve v Bavorsku, Michael Martin, vedoucí oddělení „Ekumena a církevní život“, se ve své přednášce vrátil k málo známé události smíření mezi německými luterány a mennonity (anabaptisty). Ve středověku světská moc prostřednictvím panovníků podporou jednotlivých reformačních proudů pomohla roztrhnout a rozdrolit církev. Těžko se pak nacházel společný jazyk k obnovení mezilidských vztahů, který by vyústil ke smíření. Předpokladem úspěchu v podobné situaci je umět druhé straně říct otevřeně svoji verzi historie se všemi doprovodnými bolestmi a současně nechat druhou stranu říct svoji verzi dějin. To je výchozí bod každého smíření. Jako církev máme jedinečnou možnost začít vždy znovu skrze pokání, vyznání hříchů a vzájemné naslouchání. Smíření nastává prostřednictvím osobních setkání, nikoli akademicky na dálku, a jeho předpokladem je vzájemná důvěra a ochota jít společnou cestou, sdílet se navzájem.

Tolik několik myšlenek, které zaujaly. Účastníci studijního kurzu měli možnost navštívit také nedaleké městečko Pentzberg, kde se setkali s muslimskou komunitou a měli možnost diskutovat o aktuálních otázkách. Posléze si ještě prohlédli místní benediktinský klášter, kde vyslechli přednášku o práci místní komunity Don Bosco.

Celý kurs doprovázela kromě ranních a večerních modliteb celá řada každodenních biblických zamyšlení. Pro pravoslavné účastníky pak byla svátečním dnem sobota 29. dubna ráno. Vůbec poprvé se v místní kapli konala pravoslavná svatá liturgie, kterou sloužil metropolita Serafim (Joanta), arcibiskup rumunské pravoslavné arcidiecéze Německa, Rakouska a Lucemburska, společně se svým diákonem. Všichni ostatní pravoslavní účastníci přisluhovali a zpívali.

V neděli 30. dubna se v místním evangelickém luterském kostele konaly sváteční bohoslužby, během kterých pronesl kázání vrchní církevní rada Oliver Schuegraf.

Závěrečné dva dny byly věnovány rekapitulaci předchozích přenášek na téma „Smíření“. Úterním plenárním zasedáním a závěrečnou večerní bohoslužbou byl studijní kurs ukončen. Poděkování patří jednak všem účastníkům kursu, kteří se vzájemně obohatili prezentací svých tradic a kultury, ale především Studijnímu centru evangelické církve v Josefstalu a jejímu vedoucímu, evangelickému faráři Raineru Brandtovi.

Mitr. prot. Mgr. Josef Hauzar