O těch, kdo žijí bez Boha

Toho, kdo dodržuje Boží zákony, chrání Bůh. Ale ten, kdo tyto zákony odmítá a dělá si, co chce, sám sebe zbavuje Boží pomoci a záštity andělů a stává se kořistí démonů.

Proč se to děje? Protože člověka, jenž není seznámen s duchovním světem a je zbaven Boží záštity, démoni mohou jednoduše oklamat, obelstít a udělat z něj loutku ve svých rukou.

Představ si válku s nepřítelem, kterého neznáš a nevidíš, ale on tě zná, vidí, škodí ti a kuje pikle. Copak je možné zvítězit ve válce, když netušíš, že nějaká válka vůbec probíhá, a když neznáš a nevidíš nepřítele? Proto démoni poráží spoustu lidí v této neviditelné válce.

Ten, kdo neuznává existenci Boha, andělů, démonů, neuznává ani hřích, neví, co je to hřích, nežije podle Božích přikázání, nemůže v této válce zvítězit a bývá poražen.

Takový člověk se oddaluje od Boha a plní vůli ďáblovou, i když o tom ani neví. Není možné být vzdálen od Boha a nechytit se do pasti ďábla. Proto je nám tak líto lidí, kteří nenalezli víru v Boha anebo ji ztratili. 

Jak lze ztratit a nalézt víru?

Někteří lidé se nazývají věřícími, ale pak ztrácí svou víru. Stává se to, když člověk úmyslně páchá hřích a nechce činit pokání. Také se může stát, že člověk vyznává svou víru jenom slovy, má ji v hlavě, ale nemá ji v srdci. Taková víra není pevná. 

Opravdová víra se rodí jenom v srdci člověka, jenž má živé spojení s Bohem, modlí se a cítí odezvu. Takový člověk pozoruje události svého života a vidí v nich Boží záměr. Zápasí s hříchem a cítí, jak v jeho duši působí Bůh, jak jeho duši očišťuje. A nakonec takový člověk plní Boží přikázání a cítí, že v jeho srdci se rozhořívá láska ke Kristu.

Ten, kdo má tak pevnou víru, nikdy ji neztratí. Pro něj ráj začíná již tady, v pozemském životě.

Představ si velkou loď, jejíž pasažéři nikdy neviděli kapitána. A proto jedni říkají, že kapitán není, ale druzí jsou přesvědčeni, že loď nemůže plout sama, proto kapitán musí být, ale přece si nejsou jisti.

A jenom ten pasažér, jenž se s kapitánem seznámil osobně, mluvil s ním, ví všechno a nemá žádné pochybnosti. Usiluj o získání opravdové víry, která se rodí z duchovního setkání s Bohem a stane se tvým pokladem, který ti nikdo nevezme.

Někteří nevěřící lidé říkají, že by chtěli uvěřit v Boha, ale nevědí jak. Takovým lidem svatý Siluan Athoský doporučil, aby se modlili takovouto modlitbou: „Hospodine, pokud existuješ, zjev se mi, a já Ti budu sloužit celým svým životem.“ Za takovou pokornou modlitbu Bůh určitě daruje víru.

Jenom pyšný člověk, který nechce nikomu sloužit, ale chce, aby všichni sloužili jemu, není schopen poznat Boha.

Zpracoval jer. Vasyl Čerepko