Svatý Ivan Český

7. července čili 24. června podle starého kalendáře, v jeden den se svátkem Narození sv. Jana Křtitele, naše místní pravoslavná církev vzpomíná prvního křesťanského poustevníka na našem území – svatého Ivana Českého. V nejbližší sobotní den k tomuto datu zástupy poutníků směřují k jeskyni, ve které žil sv. Ivan, v překrásném místě Svatý Jan pod Skalou.  

Původ sv. Ivana není zcela jasný. Podle staroslověnské legendy krátce před svou smrtí svatý „přijav pergamen a černidlo, napsal jim, nazývaje sebe synem krále korvackého“. Podle jiné verze sv. Ivan přišel do Čech z Bílého Chorvatska (dnešní Podkarpatská Rus), podle další verze pocházel z Podkrkonoší a byl synem knížete Gostimysla.

Podle též staroslověnské legendy strávil sv. Ivan 42 let ve své jeskyni. V tomto osamocení ho velmi často napadali démoni, vznikala různá pokušení, a Ivan se nakonec rozhodl svou poustevnu opustit a vrátit se do světa. Po cestě ale potkal samotného Jana Křtitele, který ho posílil a dal mu kříž – zbraň proti démonským pokušením.

Na závěr svého života se sv. Jan setkal s knížaty Bořivojem a Ludmilou. Bořivoj, kterého staroslověnská legenda nazývá knížetem moravským, jel na lov a postřelil laň, ze které vyšlo hodně mléka. Najednou se mu ukázal „hrozný, zarostlý“ člověk a vyčítal knížeti zabití laně. Bořivoj se velice zděsil. Ale když mu Ivan vysvětlil, že toto zvíře ho sytilo mlékem dlouhá léta a že on sám je poustevníkem, pozval ho kníže přijmout pokrm. Sv. Ivan to odmítl, ale poprosil, aby k němu poslal kněze. S tím knězem pak šel do chrámu, kde přijal svaté tajiny. Krátce nato poustevník zemřel.

Jeho jeskyně se stala poutním místem velmi brzy. Kníže Břetislav ji daroval ostrovskému klášteru benediktinů. Dnes cesta do jeskyně vede přes katolický kostel, ve kterém je uložen relikviář s ostatky sv. Ivana. Každý rok se v této jeskyni, z níž poustevník vyhnal samotného ďábla, slouží pravoslavná liturgie.

Nestal se výjimkou ani tento rok. Do vesničky Svatý Jan pod Skalou se sjelo množství věřících. Svatou liturgii sloužil arcibiskup pražský a českých zemí Michal spolu s kněžími z eparchie. Bohoslužba se tradičně koná přímo v jeskyni světce.