Z programu bohoslužeb a dalších aktivit arcibiskupa Michala v září 2023

3. 9. 2023 Arcibiskup Michal sloužil sv. liturgii v monastýru sv. Cyrila a Metoděje v Hořovičkách.

4. 9. 2023 Arcibiskup pražský a českých zemí Michal sloužil slavnostní archijerejskou liturgii v katedrále sv. Cyrila a Metoděje v Praze 2 u příležitosti 81. výročí mučednické smrti sv. biskupa Gorazda. V chrámu byli přítomní čestní hosté – patriarcha CČSH ThDr. Tomáš Butta, Th.D., a římskokatolický kněz, sídelní kanovník Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Dr. Vojtěch Eliáš. Odpoledne se konala panychida na Kobyliské střelnici v Praze 8, poté následovalo položení věnce k pamětní desce na zdi Pankrácké věznice v Praze 4.

5.–6. 9. 2023 S požehnáním Jeho Blaženosti Rostislava, metropolity českých zemí a Slovenska, a na pozvání Jeho Vysokopřeosvícenosti Paisije, arcibiskupa přemyšlského a gorlického, navštívil arcibiskup pražský a českých zemí Michal polské Gorlice a zúčastnil se slavností na počest sv. mučedníka Maxima Gorlického. Božskou liturgii s vladykou Michalem sloužili Jeho Vysokopřeosvícenost Paisij, arcibiskup přemyšlský a gorlický, a Jeho Vysokopřeosvícenost Abel, arcibiskup lublinský a chelmský.

Po bohoslužbě arcibiskup Michal s arcibiskupem Paisijem navštívili Gładyszów, kde se seznámili s postupem stavebních prací na novém pravoslavném chrámu. Navštívili také Eparchiální centrum milosrdenství ELEOS a k němu připojený Eparchiální dětský domov. Vladyka Michal se dozvěděl o činnosti pravoslavných církevních charitativních institucí a setkal se s žáky dětského domova z Ukrajiny. Poté vladykové navštívili chrám v Żdyni související s mladickými léty sv. Maxima Gorlického.

9. 9. 2023 Vladyka Michal navštívil PCO Rumburk, kde se konaly oslavy 2. výročí přenesení ostatků archimandrity Andreje Kolomackého a chrámového svátku sv. Jana Křtitele. Na závěr sv. liturgie arcibiskup pronesl krátký proslov o životě archimandrity Andreje (Kolomackého) a jeho možném svatořečení, o němž se diskutuje v rámci Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku.

10. 9. 2023 Vladyka Michal navštívil PCO Mochov, kde u příležitosti svátku přenesení ostatků sv. apoštola Bartoloměje sloužil sv. liturgii ve stejnojmenném chrámu.

17. 9. 2023 Arcibiskup pražský a českých zemí Michal sloužil sv. liturgii v monastýrském chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Hořovičkách.

21. 9. 2023 V den svátku Narození přesvaté Bohorodice arcibiskup Michal sloužil sv. liturgii v chrámu zasvěceném tomuto svátku v Kadani.

24. 9. 2023 V 16. neděli po Padesátnici vladyka Michal sloužil sv. liturgii v chrámu sv. Kateřiny Alexandrijské v Praze 2. Spolu s vladykou sloužil duchovní správce mitr. prot. Milan Horvát a další duchovní PPE.  

27. 9. 2023 V den svátku Povýšení úctyhodného a životodárného kříže Páně arcibiskup Michal sloužil sv. liturgii v chrámu sv. Mikuláše v Dejvicích v Praze 6.

28. 9. 2023 V den státního svátku sv. Václava se arcibiskup pražský a českých zemí Michal zúčastnil Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi, kterou každoročně pořádá římskokatolická církev.

Večer téhož dne se v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě konala každoroční bohoslužba s akathistem sv. mučednice Ludmily. Spolu s vladykou sloužil host z Ukrajinské pravoslavné církve archimandrita Andronik (Christofor), duchovní správce monastýru Záštity přesvaté Bohorodice v Baltě.

29. 9. 2023 V den svátku sv. mučednice Ludmily, kněžny české, se konala tradiční sv. liturgie na místě mučednické smrti světice v Tetíně. Spolu s vladykou sloužili početní kněží pražské eparchie a také archimandrita Andronik (Christofor) z UPC.

30. 9. 2023 V den svátku sv. mučednic Věry, Naděždy, Ljubov a jejich matky Sofie-Moudrosti arcibiskup Michal navštívil PCO Jičín, kde sloužil sv. liturgii v chrámu zasvěceném těmto světicím. Uskutečnilo se zde svěcení nového Prestolu a celého chrámu.