Průzkum: 86 % Američanů si myslí, že národ je v morálním úpadku

Podle nedávného průzkumu Americké biblické společnosti drtivá většina obyvatel USA uznává, že národ je v morálním úpadku, uvádí Christian Headlines. Toto je názor 86 % dospělých Američanů, přičemž 26 % z nich viní z poklesu „nedostatek pozitivního zapojení rodičů do života dětí“.

Přibližně jeden ze čtyř dospělých respondentů (23 %) připisuje problém „negativnímu vlivu médií, filmů nebo hudby“ a 16 % je přesvědčeno, že problém spočívá v „nezdravé závislosti na sociálních sítích“. Dalších 14 % respondentů považuje za důvod poklesu „nedostatek úcty k Bibli jako duchovnímu a morálnímu vodítku“. 13 % respondentů si je jisto, že problém spočívá v „negativním vlivu vlády USA“.

Autoři studie uvedli, že téměř všichni dospělí Američané, „stoupenci různých náboženství a zcela nevěřící“, souhlasí s tím, že společnost je ve stavu morálního úpadku.

„Absence pozitivního příkladu rodičů, hudba a sociální sítě – to vše může problém prohloubit, ale existuje jedna přesná diagnóza, kterou jednomyslně stanovili věřící respondenti. Ti, kteří znají Bibli a milují ji, chápou její moc jako neměnného morálního vodítka. Vidí, že morální úpadek v zemi jde ruku v ruce s poklesem zájmu o Písmo svaté mezi Američany. Lze tedy tento negativní proces zpomalit, zastavit, nebo dokonce zvrátit tím, že budeme věnovat více pozornosti Písmu? Je zřejmé, že mnozí budou s touto tezí souhlasit,“ domnívají se autoři zprávy.

Podle Americké biblické společnosti již druhý rok po sobě pouze 39 % dospělých Američanů otevře Písmo k samostatnému čtení mimo chrám alespoň 3–4krát ročně. V roce 2021 podíl takových lidí v USA byl 50 %.

www.christianheadlines.com