Modlitba k přesvaté Bohorodici

Během mé návštěvy bavorského Josefstalu se mi do rukou z Boží vůle dostala sbírka modliteb k Bohorodici. Mother of the Light. Prayers to the Theotokos translated by the V. Rev. Archimandrite Maximos Constas byla vydána v roce 2018 nakladatelstvím Newrome Press, Columbia, Missouri. Sbírka obsahuje 13 modliteb a 3 kánony k přesvaté Bohorodici přeložené z řečtiny do angličtiny. Překladatel uvádí, že modlitby jsou převzaty ze skupiny spisů připisovaných církevnímu otci 4. století, svatému Efrémovi Syrskému. Dodává však, že spíše byly napsány anonymními byzantskými autory.

Překladatel správně poznamenává, že pochopit Bohorodici znamená pochopit tajemství církve. „Ti, kdo Bohorodici naopak chápou nesprávně a překrucují nebo ignorují její roli a význam, zásadně nechápou a překrucují křesťanskou víru jako celek. Bez neustálého odkazování na Bohorodičku v dějinách spásy a v životě církve nemůže existovat skutečná oddanost ani teologie,“ píše archimandrita Maximos. Podle něj je tajemství Matky Boží ukryto ve svatých stránkách Písma, i když se na první pohled zdá, že jeho materiál je docela omezený. „Tato tajemná, skrytá přítomnost Matky Boží v Písmu a teologii ukazuje na ještě hlubší základ. Oddanost Bohorodice byla vždy základní součástí vnitřního života církve, srdcem a duší její duchovní a mystické tradice.“

Čtení těchto modliteb ve mně vyvolalo touhu se o ně podělit se čtenáři Hlasu pravoslaví. Publikuji překlad jedné z nich do češtiny a děkuji Mihailu Mitreaovi, jenž mi tuto sbírku věnoval, za krásný dárek.

Modlitba k Bohorodici

Máme tě, ó Bohorodičko, jako svou ochránkyni a prostřednici před Bohem, jehož jsi porodila. Na tebe se obracíme s prosbou o pomoc a máme tě jako úkryt a útočiště. Ty jediná máš mateřské odhodlání orodovat u svého Syna, a proto se k tobě usměrňuji celou svou duší. Neodvážím se s odhodláním přiblížit se k tvému Synu, místo toho se k tobě modlím, abych na tvé přímluvy mohl získat spasení. Nepohrdej mnou, má Paní. Nevzdaluj se mně, neboť do tebe jsem vložil všechnu svou naději. Nepřehlížej mě v době mé nouze, neboť jsem v nebezpečí a jsem naplněn mnoha bolestmi. Jelikož jsi naplněná milostí a jsi Matka milosrdného Boha, smiluj se nade mnou, svým služebníkem. Oprosti mě od odsouzení mého svědomí. Upokoj bouři mých hanebných myšlenek. Uhas plameny mých zlých tužeb. Pokoř ohně hořící v mém těle. Probuď mou žízeň a touhu po tvém Synu a Bohu a zapečeť všechny mé smysly, aby se nestaly vchodem pro nečestná přání.

Prosím tě: dej mi čas na pokání. Nedovol, aby mě kosa smrti posekala dříve, než přinesu ovoce, abych nebyl neplodný uvržen do ohně. Zapal zhaslou lampu mé duše. Rozptyl hustou temnotu mých prohřešků a svými přímluvami rozežeň šero mých vášnivých tužeb, neboť přímluva Matky má u jejího Syna velkou sílu. Osvěť mě světlem pokání a veď mě do denního světla výčitek svědomí. Dej, ať mohu prožít všechny dny svého života tak, aby se to líbilo lidumilnému Bohu. Dokud budu žít v tomto světě trápení a potíží, buď mou ochránkyní, kryj mě a chraň mě. Když pluji po moři, pluj se mnou. Když kráčím po zemi, kráčej společně se mnou. Když bdím, ochraňuj mě. Když spím, pokryj mě. Ve všem, co dělám, a kamkoli jdu, veď mě přímou a rovnou cestou. A až nadejde čas, abych odešel z tohoto těla, ó dobrá Paní, buď po mém boku, zmírni ten nesnesitelný zármutek a zmírni mou bolest. Utěš mě v té době soužení a veď mou žalostnou duši do jejího věčného příbytku. Nedovol silám tmy, aby se mě zmocnily a uvrhly mě do hlubin podsvětí. Dej, aby se na mě spravedlivý Soudce díval příznivě, aby o mně uvažoval s laskavostí a soucitem. Na své přímluvy, nevěsto Boží, vysvoboď mě z věčného ohně. Dovol, abych si mohl užít potěšení ráje a stát se občanem nebeského království. Tebou střežen a chráněn budu tě vždy oslavovat a chválit, neboť jsi jediná pomocnice lidstva, porodivši svého Syna jsi zvrátila pád naší padlé matky. Jsi záštita hříšníků, utěšení zoufalých, spása těch, kteří jsou v tísni, proto tě všechna pokolení nazývají blahoslavenou, Panno Bohorodice, neboť jsi nadějí všech křesťanů.

Zbav mě, svého pokorného a ubohého služebníka, sklíčenosti, smutku, nevědomosti, lhostejnosti, marné slávy, cizoložství, smilstva, zvrácenosti a obžerství. Odstraň ode mne všechny zlé, hanebné a rouhavé myšlenky, které se objevují v mém bídném, ubohém srdci a zatemněné mysli. Osvoboď mě od břemene všech mých zlých skutků. Uhas plameny mých vášní, neboť jsem slabý a zarmoucený. Vím, že to učiníš, proto tě celé lidstvo velebí.

Děkuji ti, ó Panno Bohorodice, a zpívám ti chvalozpěvy, neboť jsi mi dala sílu dosáhnout konce dne a začátku noci, prosím tě o modlitby a ochranu. Odpusť mi můj nedbalý a nečinný způsob života, který jsem vedl až do této hodiny. Svými přímluvami naplň mě horlivostí pro spásu, abych tě mohl neustále chválit a velebit tvého lidumilného Syna a Boha, neboť jsi mě vysvobodila z četných nemocí, neštěstí, zoufalství a nebezpečí pro tělo i duši. Skláním se před tebou a hlasitě volám, přinášeje chvalozpěv díkůvzdání tobě, jež jsi se nade mnou, svým služebníkem, ó nejblahoslavenější, smilovala díky svému bezmeznému milosrdenství a soucitu, neboť jsi Matkou milosrdného a milujícího Boha. A takto k tobě volám:

Zdrávas, nejčistší, milostí zahrnutá. Zdrávas, zároveň Panno i Matko!

Zdrávas, Panno, slávo lidstva. Zdrávas, splnění všech proroctví!

Zdrávas, splnění Hospodinových zaslíbení. Zdrávas, pečeti jeho smlouvy!

Zdrávas, naplnění jeho vůle. Zdrávas, zjevení jeho tajemství!

Zdrávas, obrano nespravedlivě pomlouvaných. Zdrávas, shledání těch, kteří byli kdysi rozděleni!

Zdrávas, podporo těch, kteří padají. Zdrávas, světlo těch, kteří leží ve tmě!

Zdrávas, obnovo starého. Zdrávas, vykoupení do otroctví prodaných!

Zdrávas, průvodkyně a světlo ve tmě bloudících. Zdrávas, přístave a útočiště na moři ztracených!

Zdrávas, záštito a podporo nuzných. Zdrávas, jistá spáso věřících!

Zdrávas, radosti a slávo andělů. Zdrávas, ty, která převyšuješ všechno stvoření!

Zdrávas, ty, která jsi Boží Matka i služebnice. Zdrávas, požehnaná na věky věků!

Zdrávas, Panno, neboť jsi stinný strom, ze kterého všichni sklízíme ovoce, jíme ho a neumíráme, ale žijeme. Zdrávas, Maria, Matko a Panno, Matko i Nevěsto!

Zdrávas, kráso a chloubo žen. Zdrávas, překrásná dcero Davidova!

Zdrávas, stole zatížený mystickým darem. Zdrávas, vítězství mého Krále a mého Boha!

Zdrávas, chloubo patriarchů a mučedníků. Zdrávas, ochranná zdi pro nuzné!

Zdrávas, obrano a silná záštito. Zdrávas, nejčistší, nádherný trůne Boží!

Zdrávas, zářící Matko Boží. Zdrávas, svatý trůne Šalomounův!

Zdrávas, nad beztělesné anděly ctěnější. Zdrávas, vykoupení mých hříchů!

Zdrávas, Královno pokolení Adamova. Zdrávas, meči zahánějící démony!

Zdrávas, dárkyně dobrých věcí bez míry. Zdrávas, dare nekonečného pokladu moudrosti!

Zdrávas, útěcho těch v nebezpečí. Zdrávas, štědrá pomocnice cizinců!

Zdrávas, zdroji veškeré krásy života. Zdrávas, zdroji veškerého blaha!

Ó má Paní, jsi mé osvěžení od Boha, božská rosa ochlazující oheň, ve mně hořící. Jsi nebeská kapka deště padající na mé vyschlé srdce, obnovení slz v mých vyprahlých očích, očišťujících mě od mých prohřešků. Jsi zářící světlo osvětlující temnotu mé duše. Jsi má průvodkyně ve zmatku, síla v mé slabosti, přikrytí mé nahoty, bohatství mé chudoby, lék na mé nevyléčitelné rány, zahánění mého smutku, zastavení mého vzdychání, proměna mých neštěstí, zvednutí mých břemen, rozvázání mých pout, naděje mé spásy. Vyslyš mé modlitby, buď soucitná s mým vzdycháním a přijmi mé nářky. Smiluj se nade mnou a shlédni a přijmi mé pokorné slzy. Ukaž mi svůj soucit, neboť jsi Matkou milosrdného Boha. Nakloň ucho své k mé modlitbě. Splň žádost mého srdce a navštiv mě v mé nemoci těla i duše. Vysvoboď mě z vášně, která mě utiskuje, neustále proti mně vede válku a dnem i nocí přivádí mou duši k smrti. Zachraň mě před šípy Beliala a před útoky nepřátel, viditelných i neviditelných. Naplň mě božskou radostí a svým zprostředkováním mi dej místo mezi spravedlivými a svatými. Sjednoť mě se svými oddanými služebníky v zemi, jež tiší dostanou za dědictví, v nebeských stanech, v zemi živých, v radosti svatých. Učiň mě hodným těchto věcí, neboť ty jsi naděje a záštita všech křesťanů a radost a veselí celého světa. Prosím tě, abys mě naplnila radostí spolu se všemi, kteří budou mít účast na pravé radosti Syna a Krále, jenž se z tebe narodil, ve svatební síni jeho věčného království.

Ano, Paní, jsi moje útočiště, můj život, moje pomoc, můj štít, moje chlouba, moje naděje a moje síla. Dej, abych mohl mít účast na nepopsatelných a nepochopitelných darech a pokladech tvého Syna na místě věčného odpočinku. Jako Matka Nejvyššího Boha máš k tomu vůli i moc. Vím, má Paní, že neodmítneš splnit mou prosbu. Vím, že ty, Nevěsto Boží, to dovedeš do konce, protože jsi nadějí celého lidstva, protože jsi nepochopitelným způsobem porodila našeho Pána Ježíše Krista, jemuž buď sláva, čest a klanění až na věky věků. Amen.