V Řecku propukl skandál kolem Koránu darovaného patriarchou Bartolomějem

V řecké církvi jsou pohoršeni tím, že konstantinopolský patriarcha Bartoloměj daroval imámovi Korán. Podle představitelů církve tento krok způsobil „smutek a skandál mezi věřícími, kteří vědí, co islám skutečně je“.

Pirejská metropolie Řecké pravoslavné církve zveřejnila prohlášení, v němž zkritizovala patriarchu konstantinopolského Bartoloměje za to, že daroval islámskému imámovi Korán.

V metropolii si myslí, že islám je „jedno z nejbarbarštějších a nejnecivilizovanějších náboženství v dějinách a také jedno z nejrouhavějších ve vztahu ke křesťanství“ a „vážné teologické studie dokazují, že islám odmítá a násilně potírá celé doktrinální učení naší církve“.

Podle pirejské metropolie tyto studie ukazují, že islám zahrnuje prvky učení z judaismu, křesťanství, gnosticismu, manichejství, zoroastrismu atd., strukturované v kombinaci s pohanskými pověrami předislámského Arabského poloostrova, a křesťanské prvky islámu vznikly z nesourodých heretických skupin Arabské pouště, kde nacházeli útočiště četní heretici, pronásledovaní byzantským státem.

„Dějiny tohoto náboženství v průběhu 13 století jsou neustálým bojem proti křesťanství zaplaveným řekami krve milionů křesťanů. Hrozné jsou pronásledování a vraždy tisíců novomučedníků v temných letech osmanského jha, kteří byli vystaveni strašnému mučení a prolévali svou krev za to, že se odmítli vzdát své víry v pravého Trojjediného Boha a jeho vtělené Slovo.“

Podle představitelů Řecké pravoslavné církve „přívrženci ekumenismu“ a sdružení všech náboženství přijímají Korán jako „posvátnou knihu“ a darují jej „prominentním muslimům“.

„Ale nedávno vyšlo najevo to nejhorší. ‚Posvátné‘ Korány, které daruje ekumenický patriarcha Bartoloměj, pravděpodobně vydává Ekumenický patriarchát, patriarší centrum ve Švýcarsku!“ řekli v Pireu.

Konstantinopolské Korány vydané v Ženevě mají paralelní řecký překlad. Právě takové vydání daroval Bartoloměj imámovi, když jel na Kypr, na pohřeb arcibiskupa Chrysostoma. Imám poděkoval patriarchovi a řekl, že je velice dojat takovým dárkem. 

Jak říkají v Pireu, „tato událost způsobila senzaci, velké pohoršení a skandál mezi věřícím lidem Božím, jenž ví, co islám skutečně je. Způsobilo to hořkost a zklamání pro nás všechny, protože ekumenický patriarchát vydává pro naši křesťanskou víru rouhačskou knihu – Korán!“

V metropolii zdůraznili, že Korán je „kniha, která nemilosrdně uráží zásady křesťanské víry a oznamuje strašlivé tresty pro křesťany“.

Vydání Fosfanariou podniklo neúspěšný pokus ospravedlnit patriarchu Bartoloměje. Redaktor napsal, že dialog s islámem je pro Fanar „jedním z aspektů současného mezinárodního dialogu“ a v tomto ohledu je „patriarcha Bartoloměj veliký“.

www.spzh.news