Kyperská církev chce být prostředníkem v dialogu mezi Moskvou a Fanarem

Nově intronizovaný arcibiskup Georgios řekl, že Kyperská církev může být prostředníkem v řešení sporů mezi ekumenickým patriarchátem a Ruskou pravoslavnou církví.

Podle arcibiskupa návrh na nalezení řešení vhodného pro obě církve předložil arcibiskup Chrysostomos II., ale vážná nemoc mu nedovolila tento projekt dokončit.

Hlava kyperské církve poznamenala, že všechny ekumenické sněmy, které se konaly, „než se Rusové stali křesťany“, udělovaly „nějaký druh spravedlnosti, některá práva“ výhradně ekumenickému patriarchátu.

„Byl to Ekumenický patriarchát, který dal autokefalii ruské a řecké církvi, Srbsku, Rumunsku, Bulharsku a Albánii. Spolu s touto autokefalií dal také tomos, který naznačoval hranice těchto autokefálních církví,“ dodal arcibiskup Georgios.

Trvá na tom, že RPC musí souhlasit s tím, že právo „regulovat“ vztahy v rodině místních církví náleží právě Konstantinopoli. „Proto ať vidí, že během 10 století, kdy jsme byli křesťany a kdy ekumenický patriarchát reguloval křesťanský svět všeobecnými sněmy, Rusové ještě nevstoupili do pravoslaví, a proto nejsou první,“ zdůraznil arcibiskup Georgios.

Kyperský arcibiskup poznamenal, že s jeho prostřednictvím a dobrou vůlí lze nalézt řešení a je připraven nabídnout svou pomoc, protože má dobré vztahy s oběma církvemi.

Arcibiskup Georgios během vánoční liturgie 25. prosince vzpomínal hlavu rozkolnické Pravoslavné církve Ukrajiny a pokračuje v politice zesnulého arcibiskupa Chrysostoma.

www.gr.euronews.com