Velkopostní bohoslužby

Večerní s obřadem odpuštění

V neděli syropustní, kdy církev vzpomíná Adamovo vyhnání z ráje, se slouží bohoslužba, během níž kněží a laici navzájem prosí o odpuštění.

Velký kající kánon sv. Ondřeje Krétského

Je to nejstarší a nejdelší kánon v pravoslavné církvi, který byl napsán v 7. století svatým Ondřejem Krétským. Během prvního postního týdne se kánon čte po částech od pondělí do čtvrtka na Velkém povečeří. Celý kánon se čte ve středu 5. týdne Velkého půstu (Stání Marie Egyptské).

Stání Marie Egyptské

Na jitřní čtvrtku (ve středu večer) pátého postního týdne se v chrámech čte život sv. Marie Egyptské a celý velký kající kánon sv. Ondřeje Krétského.

Liturgie předem posvěcených Darů

Liturgie předem posvěcených Darů je bohoslužba, během níž jsou věřícím nabízeny k přijímání svaté Dary, které byly posvěcené dříve, při předchozí plné liturgii, a byly uloženy na prestolu v chrámu. Koná se během Velkého půstu ve všední dny. Zákaz slavit plnou liturgii ve dnech Velkého půstu, kromě soboty a neděle, je obsažen v 49. kánonu Laodicejského sněmu a 52. kánonu Trulského sněmu.

Liturgie sv. Basila Velikého

Tato liturgie rozšířená o delší eucharistické modlitby se slouží 10krát ročně, z toho 7 připadá na Velký půst: v nedělích od první do páté, na Velký čtvrtek a Velkou sobotu.

Modlitební zpěv sv. velkomučedníku Theodoru Tironovi

Památka sv. velkomučedníka Theodora Tirona se slaví v první sobotu Velkého půstu. V předvečer svátku po liturgii předem posvěcených Darů se koná moleben, poté se čte modlitba za posvěcení koliva (pšenice s medem). V den svátku se slouží liturgie sv. Jana Zlatoústého.

Zádušní služby rodičovských sobot

Slouží se v 2., 3. a 4. týdnu Velkého půstu. V předvečer se koná parastas (παράστᾰσις – stání za účelem přímluvy, prosby za někoho) – velká panychida neboli zádušní všenoční bohoslužba za všechny zesnulé pravoslavné křesťany. Ráno se slouží zádušní sv. liturgie a po ní obecná panychida.

Obřad Vítězství pravoslaví

První neděle Velkého půstu je zasvěcená Vítězství pravoslaví, které se začalo slavit v 9. století po vítězství nad herezí ikonoborectví. Po liturgii sv. Basila Velikého se koná zvláštní obřad. Tato bohoslužba symbolizuje vítězství církve nad všemi herezemi a rozkoly, které kdy existovaly. Její texty potvrzují nejen pravoslavné učení o uctívání ikon, ale také všechna dogmata a usnesení sedmi všeobecných sněmů. Zvláštní místo v této službě zaujímá obřad anatematizování. Anatéma se vyhlašuje nejen ikonoborcům, ale všem, kteří se dopustili těžkých hříchů proti církvi.

Bohoslužba neděle uctívání svatého Kříže

V předvečer třetí velkopostní neděle během všenočního bdění se z oltáře slavnostně vynáší kříž pro uctívání. Klanění svatému kříži se pak také koná na bohoslužbách středy a pátku. Poté se kříž vnáší zpátky do oltáře. 

Bohoslužba Zvěstování přesvaté Bohorodici

Svátek Zvěstování se slaví 25. března / 7. dubna. V předvečer se v chrámech koná všenoční bdění a ráno se slouží liturgie sv. Jana Zlatoústého.

Akathist přesvaté Bohorodici

U příležitosti svátku Chvály přesvaté Bohorodice, jenž připadá na 5. velkopostní sobotu, se v předvečer zpívá akathist přesvaté Bohorodici. Na samotný svátek se slouží liturgie sv. Jana Zlatoústého.

Bohoslužba Květné neděle

Vjezd Pána do Jeruzaléma se slaví 6. neděli Velkého postu. V sobotu večer se slouží všenoční bohoslužba, ráno se koná liturgie sv. Jana Zlatoústého. Součástí těchto bohoslužeb je svěcení ratolestí.

Bohoslužby Velkého čtvrtku

V tento den si církev připomíná události poslední večeře a ustanovení tajiny eucharistie Ježíšem Kristem. Ráno se slouží večerní s liturgií sv. Basila Velikého a připravují se Dary pro podávání přijímání nemocným. Večer téhož dne se slouží jitřní bohoslužba s čtením 12 úryvků z evangelií věnovaných utrpení Pána Ježíše.

Bohoslužby Velkého pátku

Ráno se čtou hodinky Velkého pátku a 12 evangelií. Liturgie se nekoná. Odpoledne se slouží večerní s vynášením pláštěnice, na konci této bohoslužby se zpívá kánon Naříkání přesvaté Bohorodice. Poté se slouží jitřní s obřadem pohřbení přečistého těla Kristova.

Bohoslužby Velké soboty

Slouží se liturgie sv. Basila Velikého, ke které se připojuje večerní. Čte se 15 paremií – vybraných úryvků ze Starého zákona, v nichž zaznívají proroctví o utrpení a zmrtvýchvstání Krista. Po liturgii se světí pokrmy. Večer před paschální bohoslužbou se v chrámech čtou Skutky apoštolů.

Modlitba sv. Efréma Syrského

Denně kromě sobot a nedělí se na všech bohoslužbách čte modlitba ctihodného Efréma Syrského:

Pane a Vládce života mého, chraň mne od ducha lenosti, sklíčenosti, panovačnosti a prázdnomluvnosti. Ducha pak čistoty, pokory, trpělivosti a lásky uděl mi, služebníku svému. Ó Pane a Králi, dejž, abych viděl provinění svá a neodsuzoval bratra svého, neboť tys blahoslaven na věky věkův. Amen.

Redakce