Na Kypru byl zvolen a intronizován nový arcibiskup

Dne 24. prosince 2022 Posvátný synod kyperské pravoslavné církve zvolil nového arcibiskupa. Většinu hlasů získal metropolita patoský Georgios. Ze 16 členů synodu ho podpořilo 11. 4 hlasy získal metropolita limassolský Athanasios, jeden hlasovací lístek byl prázdný.

Ceremonie intronizace nového kyperského arcibiskupa se uskutečnila 8. ledna 2023 v katedrále apoštola Barnabáše v Nikósii. Intronizace se zúčastnila hlava řecké církve Jeroným, zástupci Fanaru, hierarchové a duchovní kyperské církve, zástupci dalších místních církví, delegace katolické církve a také zástupce rozkolnické ukrajinské církve. Byl přítomen prezident Kyperské republiky Nikos Anastasiadis, ministři a další státní úředníci včetně zástupců politických stran.

Na intronizaci chyběl metropolita morfský Neofit. Hierarcha oznámil, že místo toho, aby se účastnil ceremonie, bude se věnovat modlitbě za vládou pronásledovanou Ukrajinskou pravoslavnou církev a metropolitu Onufrije. Toto prohlášení bylo zveřejněno na webových stránkách metropolie.

„Informujeme zbožnou plnost kyperské církve, že vysokopřeosvícený metropolita morfský Neofit by se rád zúčastnil ceremonie intronizace Jeho Blaženosti arcibiskupa kyperského Georgia v neděli 8. 1.2023, raději však zůstane ve své skromné ​​cele a bude se modlit jak za blaženějšího arcibiskupa kyperského, tak za trpícího blaženějšího metropolitou kyjevského a celé Ukrajiny Onufrije.“

www.spzh.news