Izraelští vědci rozšifrovali nápisy 8. století před n. l. Zmiňuje se v nich biblický král Chizkijáš

Izraelský profesor starověké historie oznámil, že nedávné rozšifrování nápisů popisujících úspěchy krále Chizkijáše, 13. judského krále z rodu Davidovy dynastie (715–687/686 př. n. l.) zmíněného v Bibli, je „jedním z nejdůležitějších archeologických objevů, které kdy byly v Izraeli učiněny“.

Vědcům trvalo 10 let, než rozluštili nápisy na kamenné desce objevené během vykopávek v izraelském národním parku Město Davidovo v roce 2007.

Profesor Gershon Galil z Institutu biblických studií a starověkých dějin Univerzity v Haifě a Eli Shukron z Ústavu výzkumu Bible a starověkých dějin zjistili, že nápisy z 8. století př. n. l. na úlomku kamene o velikosti dlaně zahrnují nejen jméno krále Chizkijáše, ale také seznam jeho činů v prvních 17 letech vlády.

Mezi ně patří pověření vytvořit rybník Siloe a vyhloubit tunel, který by umožnil přístup k vodám pramene Gihon. Předpokládá se, že tento krok pomohl zachránit město, když se jej pokusil dobýt asyrský král Sinacherib (705/704–681 př. n. l.), jak je popsáno v Bibli:

Když uviděl Chizkijáš, že Sancheríb přitáhl a že se chystá do boje proti Jeruzalému, dohodl se s velmoži a bohatýry, že zasypou vodní prameny, které byly vně za městem, a ti mu poskytli pomoc. Shromáždilo se množství lidu a zasypali všechny prameny i potok, který protékal středem země. Řekli: „Proč mají asyrští králové najít tolik vody, až přitáhnou?“ (2. Paralipomenon 32:2–4)

Rozluštěné nápisy také popisují události související s Chizkijášovou vládou, jako je reforma židovských rituálů a dobytí území Pelištejců.

„Jsou to nejúplnější královské nápisy, které máme, a jsou dalším důkazem toho, že králové Izraele a Judska si nechávali vytvořit letopisy, které obsahovaly jméno a hlavní činy panovníka,“ vysvětluje Galil. Profesor je také přesvědčen, že stáří těchto nápisů je možná ještě důležitější než jejich obsah.

„Ve skutečnosti se jedná o nejstarší biblické rukopisy. Jsou dokonce starší než stříbrné svitky z Ketef Hinnom u Jeruzaléma a svitky od Mrtvého moře. Svědčí také o tom, že knihy královské byly napsány na základě textů kronik a že Bible odráží historickou realitu a není výplodem fantazie,“ řekl profesor.

Galil věří, že nápisy zmiňují přesné datum dokončení stavby rybníku a tunelu, což mělo být podle židovského kalendáře 2. dne měsíce tamuz v roce 709 př. n. l.

www1.cbn.com