Američané jsou znepokojení tím, že mnozí zapomínají na skutečný význam Vánoc

Podle nedávného průzkumu se tři čtvrtiny Američanů obávají, že většina lidí zapomněla na skutečný význam Vánoc. Průzkum na začátku prosince provedla společnost Ipsos. Zúčastnilo se ho 1023 dospělých Američanů.

84 % dotázaných křesťanů se domnívá, že Američané zapomněli na pravý význam svátku. 50 % spíše souhlasí a 34 % částečně souhlasí s tímto tvrzením. Tento názor plně sdílí 42 % všech dotázaných Američanů a částečně 33 %. Mezi nevěřícími Američany se 60 % domnívá, že mnozí zapomněli na skutečný význam velkého křesťanského svátku.

Tento názor sdílí naprostá většina příznivců Republikánské strany (88 %) a dvě třetiny příznivců Demokratické strany (66 %).

81 % respondentů ve věku nad 50 let souhlasilo s tím, že mnozí zapomněli na význam Vánoc. Mezi mladší generací tento názor sdílí 68 % Američanů ve věku 18 až 24 let a také 66 % respondentů ve věku 25 až 34 let. V kategorii účastníků ve věku 35 až 49 let jich bylo 72 %.

85 % dotázaných zdobí své domovy na Vánoce a 41 % začíná odstraňovat dekorace v prvním lednovém týdnu. 23 % se domnívá, že by lidé měli vánoční ozdoby odstranit až na konci ledna.

Co se týče vánoční hudby, 87 % dotázaných si myslí, že po Dni díkůvzdání (čtvrtý čtvrtek listopadu) je ten správný čas začít poslouchat a hrát sváteční melodie. Američané byli také požádáni, aby pojmenovali vánoční píseň, která je nejvíc rozčiluje: 12 % jmenovalo „All I Want for Christmas…“ od Mariah Carey, 6 % nesnáší „Jingle Bells“ a 5 % „Grandma Got Over by a Reindeer“.

Další studie ukázala, že během svátečních vánočních bohoslužeb navštěvuje kostely největší počet lidí. V nedávném průzkumu společnosti Lifeway Research mezi 1000 protestantskými pastory v USA 48 % respondentů označilo štědrovečerní bohoslužby za „nejnavštěvovanější událost“ ve svých kostelech. Pro 7 % farářů jsou to bohoslužby v samotný den Vánoc.

www.christianpost.com