Církev Norska bude světit kandidáty žijící v nemanželském vztahu

Biskupové církve Norska, největší křesťanské denominace v této skandinávské zemi, jsou ochotni světit v nemanželském vztahu žijící kandidáty na duchovní v rozporu s rezolucí biskupské konference z roku 1995 zakazující podobné soužití, uvádí web Christian Post.

Norské noviny Vart Land zjistily, že všichni biskupové norské církve podporují svěcení takových osob. Jednašedesátiletá biskupka z Osla se tedy přiznala, že světí osoby žijící v nemanželském vztahu již od roku 2017.

Podle současných stanov církve Norska z roku 1998 je svěcení takových kandidátů na diákony a kněží zakázáno.

Předseda Konference biskupů norské církve Olav Fykse Tveit však nedávno prohlásil, že biskupové mají právo rozhodovat o svěcení v nemanželském vztahu žijících kandidátů na kněžství. „Každý biskup musí individuálně zvážit svěcení každého kandidáta, ale zároveň uznávat zvláštní hodnotu manželství,“ řekl hierarcha.

„Jaký signál vysílá kněz, který oddává jiné lidi, ale sám žije v nemanželském vztahu, což je v rozporu s církevním chápáním manželství? To je velké zklamání,“ píše norský křesťanský list Dagen.

V roce 2011 členy norské evangelické luteránské církve bylo 82 % obyvatel Norska, ale mnozí patřili církvi pouze nominálně.

V roce 2007 norská církev povolila svěcení homosexuálů žijících v státem registrovaném manželství. V roce 2015 synod církve uznal „manželství“ osob stejného pohlaví. V roce 2016 norská církev umožnila párům stejného pohlaví mít svatbu v kostelích.

www.christianpost.com