V Izraeli byl nalezen ženský monastýr na místě předpokládaného hrobu prorokyně Anny

1500 let starý ženský monastýr z byzantské doby byl náhodně objeven již podruhé během vojenského cvičení v Izraeli.

Trosky monastýru se nachází ve středním Izraeli a jsou známé jako Horbat Hani nebo Buri El Hanaya. Poprvé byly objeveny ještě v roce 2002 při stavbě silnice.

Během vykopávek byl nalezen chrám s krásnými pestrobarevnými mozaikami, zasvěcovací nápisy zmiňující abatyši, věž, monastýrské cely, kuchyně, jídelna, hotel pro poutníky, zbytky vína a olivového oleje, které se tady pravděpodobně vyráběly. Byl také objeven podzemní komplex, který sloužil k pohřbívání žen a dětí.

Vědci se domnívají, že monastýr byl zasvěcen svaté Anně (+ cca 1100 př. n. l.), matce proroka Samuela. Někteří archeologové dokonce předpokládají, že monastýr se nacházel na místě, kde byla svatá Anna pohřbena.

V roce 2002 bylo rozhodnuto o konzervaci trosek z důvodu jejich záchrany. Ale v roce 2019 v důsledku výbuchu během vojenského cvičení svatyně byla objevena znovu.

„Tak vznikla iniciativa zapojit do nových vykopávek armádu, seznámit vojáky s historií a dědictvím Izraele a vytvořit celý společenský projekt,“ vysvětluje ředitel vykopávek Issy Kornfeld z Izraelského památkového úřadu.

Monastýr pravděpodobně zůstal obydlen i po dobytí těchto zemí muslimy, ale postupně chátral.

„Možná se snížila poptávka po jejich víně a přestali je navštěvovat poutníci. Snad kvůli tomu byl monastýr koncem 8. století opuštěn. Nicméně obyvatelé místních muslimských vesnic na tomto místě nadále pohřbívali ženy v souladu s prastarou posvátnou tradicí,“ říká Kornfeld.

Mezitím vědci museli většinu mozaik opět zakonzervovat, aby je zachovali pro budoucí generace.

Do budoucna se počítá se zpřístupněním trosek starobylého monastýru široké veřejnosti.

www.orthochristian.com