Archeologové našli rodiště apoštolů Ondřeje, Petra a Filipa

Biblickou Betsaidu Galilejskou archeologové hledají již několik desetiletí. Kandidátů je několik. Ovšem poslední nálezy poukazují na to, že rodiště apoštolů Ondřeje, Petra a Filipa se nacházelo na místě zvaném el-Aradž. Právě zde vědci nalezli v podlaze chrámu mozaiku, která naznačuje, že rybářská osada Betsaida se nacházela právě tady.

„Vykopávky měly mimo jiné ověřit, zda tu máme vrstvu z 1. století, která nám umožní navrhnout lepšího kandidáta na určení biblické Betsaidy. Našli jsme nejen důležité pozůstatky z tohoto období, ale také významný chrám a monastýr kolem něj,“ sdělil podle The Times of Israel Mordechaj Aviam, jeden z vedoucích výzkumu v el-Aradž.

„Tento objev je náš nejsilnější doklad, že Petr měl k bazilice zvláštní vztah a že mu byla pravděpodobně zasvěcena,“ napsal druhý vedoucí výzkumu Steven Notley.

Mozaika s rostlinnými motivy obsahuje starořecký nápis, modlitbu za přímluvu „představeného a velitele nebeských apoštolů“. Tuto mozaiku v podlaze chrámu, 27 metrů dlouhého a 16 metrů širokého, odkryli už loni. Nápis se však objevil až poté, co z ní odstranili vrstvu bahna.

Notley a Aviam předpokládají, že zkoumají chrám, o němž mluví svatý Willibald, biskup z bavorského Eichstättu, který tato místa navštívil roku 724. „A odtud jsme šli do Betsaidy, Petrova a Ondřejova bydliště, kde je nyní v místech jejich domu chrám,“ píše světec ve své zprávě staré skoro 1300 let. Pokud je tato domněnka správná, měla by se v chrámu dochovat i nějaká zmínka o Petrově bratrovi – svatém Ondřeji. Právě po ní archeologové nyní pátrají.

Předpokládá se, že Betsaidu i její chrám zničilo zemětřesení v roce 749 a k jejich obnově už nedošlo, snad i proto, že celá oblast byla už déle než století pod nadvládou muslimů.

www.novinky.cz