30 užitečných rad od apoštola Pavla

Apoštol Pavel je autorem čtrnácti z dvaceti sedmi knih Nového zákona. Jeho listy jsou zdrojem křesťanské teologie, čtou se v chrámech na bohoslužbách a obsahují spoustu užitečných rad pro každodenní život křesťana. Hlas pravoslaví představuje výběr z Pavlových moudrých výroku, které připomínají, co znamená být křesťanem.

O mezilidských vztazích

1. Sdílejte se s bratřími v jejich nouzi, ochotně poskytujte pohostinství (Římanům 12:13).

2. Berte na sebe břemena jedni druhých, tak naplníte zákon Kristův (Galatským 6:2)

3. Radujte se s radujícími, plačte s plačícími (Římanům 12:15).

4. Je-li možno, pokud to záleží na vás, žijte se všemi v pokoji (Římanům 12:18)

5. Navzájem se povzbuzujte a buďte jeden druhému oporou (1. Tesalonickým 5:11)

6. Neobelhávejte jeden druhého (Koloským 3:9).

7. Vy jste byli povoláni ke svobodě, bratří. Jen nemějte svobodu za příležitost k prosazování sebe, ale služte v lásce jedni druhým (Galatským 5:13).

8. Klademe vám na srdce, bratří, kárejte neukázněné, těšte malomyslné, ujímejte se slabých, se všemi mějte trpělivost. Hleďte, aby nikdo neoplácel zlým za zlé, ale vždycky usilujte o dobré mezi sebou a vůči všem (1. Tesalonickým 5:14–15).

O rodinných záležitostech

9. Muži, milujte své ženy, jako si Kristus zamiloval církev a sám se za ni obětoval (Efezským 5:25).

10. Neodpírejte se jeden druhému, leda se vzájemným souhlasem a jen na čas, abyste byli volni pro modlitbu (1. Korintským 7:5).

11. Manželství ať mají všichni v úctě a manželé ať jsou si věrni (Židům 13:4).

12. Starší muži ať jsou střídmí, vážní, rozumní, ať jsou zdraví ve víře, lásce a trpělivosti. Podobně starší ženy ať se chovají důstojně, ať nepomlouvají a nepropadají přílišnému pití vína. Ať vyučují mladší ženy v dobrém a vedou je k tomu, aby měly rády své muže a své děti, byly rozumné, cudné, staraly se o domácnost, byly laskavé a poslouchaly své muže (Titovi 2:2–5).

O pokušeních tohoto světa

13. Nedejte se vést láskou k penězům; buďte spokojeni s tím, co máte (Židům 13:5).

14. Nepřizpůsobujte se tomuto věku (Římanům 12:2)

15. Nedejte se strhnout všelijakými cizími naukami (Židům 13:9).

16. Nedejte se zapřáhnout do cizího jha spolu s nevěřícími! (2. Korintským 6:14)

17. Dejte si pozor, aby vás někdo nesvedl prázdným a klamným filosofováním, založeným na lidských bájích, na vesmírných mocnostech, a ne na Kristu (Koloským 2:8).

O církevním životě a pastýřích

18. Poslouchejte ty, kteří vás vedou, a podřizujte se jim, protože oni bdí nad vámi a budou se za vás zodpovídat (Židům 13:17).

19. Dávej pozor na své jednání i na své učení. Buď v tom vytrvalý. Tak posloužíš ke spasení nejen sobě, ale i svým posluchačům (1. Timoteovi 4:16).

20. Také jsme nehledali slávu u lidí, ani u vás, ani u jiných; ač jsme mohli jako Kristovi poslové dát najevo svou důležitost, byli jsme mezi vámi laskaví, jako když matka chová své děti (1. Tesalonickým 2:6–7).

21. Jistě si, bratří, vzpomínáte na naše úsilí a námahu, jak jsme ve dne v noci pracovali, abychom nikomu z vás nebyli na obtíž, když jsme vám přinesli Boží evangelium (1. Tesalonickým 2:9).

22. Ve všem se prokazujeme jako Boží služebníci, v mnohé vytrvalosti, v souženích, tísni, úzkostech, pod ranami, v žalářích, nepokojích, vyčerpanosti, v bezesných nocích, v hladovění; prokazujeme se bezúhonností, poznáním, trpělivostí, dobrotivostí, Duchem svatým, nepředstíranou láskou, slovem pravdy, mocí Boží (2. Korintským 6:4–7).

O duchovním zdokonalování, bdělosti a zbožnosti

23. Stále se radujte, v modlitbách neustávejte (1. Tesalonickým 5:16–17).

24. Plamen Ducha nezhášejte, prorockými dary nepohrdejte. Všecko zkoumejte, dobrého se držte, zlého se chraňte v každé podobě (1. Tesalonickým 5:19–22).

25. Smýšlejte o sobě střízlivě, podle toho, jakou míru víry udělil každému Bůh (Římanům 12:3).

26. Žijte v Kristu Ježíši, když jste ho přijali jako Pána (Koloským 2:6).

27. Cvičení těla je užitečné pro málo věcí, avšak zbožnost je užitečná pro všechno a má zaslíbení pro život nynější i budoucí (1. Timoteovi 4:8).

28. Žijte tichý a klidný život v opravdové zbožnosti a vážnosti (1. Timoteovi 2:2).

29. Čistým je všechno čisté (Titovi 1:15).

30. Pohleďte, bratří, koho si Bůh povolává: Není mezi vámi mnoho moudrých podle lidského soudu, ani mnoho mocných, ani mnoho urozených; ale co je světu bláznovstvím, to vyvolil Bůh, aby zahanbil moudré, a co je slabé, vyvolil Bůh, aby zahanbil silné; neurozené v očích světa a opovržené Bůh vyvolil, ano, vyvolil to, co není, aby to, co jest, obrátil v nic – aby se tak žádný člověk nemohl vychloubat před Bohem (1. Korintským 1:26–29).