V Kazachstánu proběhl 7. kongres lídrů světových a tradičních náboženství

V hlavním městě Kazachstánu, Astaně, se uskutečnil 7. kongres lídrů světových a tradičních náboženství. Jedním z účastníků se stal římský papež František. Misií kongresu je demonstrace jednoty, usilování o dialog a směrování k míru.

V tomto roce se kongresu zúčastnily delegace z více než 50 zemí. První kongres, jenž se konal v roce 2003, navštívilo 17 delegací, tentokrát jich bylo nad 100.

Hlavním cílem kongresu je nastolení dialogu mezi světovými náboženstvími skrze komunikaci jejich lídrů. Účastníci probírali široké spektrum otázek včetně pandemie a klimatických změn.

Papež František odsloužil v Astaně mši, jíž se zúčastnilo na 7 tisíc lidí. Ve svém proslovu papež opět hovořil o válce na Ukrajině a vyzval světové lídry k tomu, aby udělali vše pro zastavení války.

„Přijměme ještě větší závazky a trvejme na nutnosti řešit konflikty nikoli silou, zbraněmi nebo hrozbami, ale pouze prostředky požehnanými shora a hodnými člověka: setkáními, dialogem a trpělivým jednáním,“ řekl papež.

Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev podaroval papeži Františkovi dombru – tradiční kazašský hudební nástroj.

Účastníci kongresu přijali deklaraci, která vyzývá k opuštění veškeré agresivní a destruktivní rétoriky, která vede k destabilizaci světa, zastavení konfliktů a krveprolití ve všech koutech světa.

Podle náboženských vůdců rozpoutání jakéhokoli vojenského konfliktu, vytváření ohnisek napětí a konfrontace způsobuje „domino efekt“, který zhoršuje mezinárodní vztahy. „Věříme, že extremismus, radikalismus, terorismus a všechny ostatní formy násilí a válek, ať už jsou jejich motivy a cíle jakékoli, nemají nic společného s pravým náboženstvím a musí být rozhodně odmítnuty,“ píše se v deklaraci.

Podle organizátorů kongresu byla deklarace přijata většinou delegátů a bude předána vládám, politickým a náboženským vůdcům po celém světě, regionálním a mezinárodním organizacím, společenským institucím, jakož i náboženským sdružením a odborníkům. Bude také šířena jako oficiální dokument 77. zasedání Valného shromáždění OSN.

www.euronews.com