Svatá Kassia Konstantinopolská a byzantská hymnografie

V pondělí 19. září 2022 se na Husitské teologické fakultě UK v rámci 13. Mezinárodního festivalu pravoslavné hudby Archaion Kallos 2022 konala přednáška Svatá Kassia Konstantinopolská a byzantská hymnografie. Přednášel docent Ústavu východního křesťanství HTF UK prot. doc. ThLic. Pavel Milko, Ph.D.

Povídání začalo čtením a výkladem 75. kánonu Pátošestého všeobecném sněmu, který se konal v letech 691–692 v Konstantinopoli. Kánon se týká církevního zpěvu: Chceme, aby ti, kdo přicházejí do chrámu zpívat, nevyluzovali nevhodné zvuky a nevydávali ze sebe nepřirozený křik a nezaváděli nic, co neodpovídá a co není vlastní církvi, nýbrž ať s velkou pozorností a duchovním dojetím přinášejí zpěv žalmů Bohu, který vidí skryté. Neboť posvátné slovo učinilo syny izraelské, aby byli zbožní (Lv. 15:31).

Pak otec Pavel seznámil přítomné s životem sv. Kassie, o níž se bohužel dochovalo velmi málo informací. Sv. Kassia se narodila kolem roku 800 nebo 805, byla zakladatelkou monastýru a významnou básnířkou, hymnografkou a skladatelkou. Je to jediná byzantská žena hymnografka, jejíž výtvory se dostaly do bohoslužebných knih pravoslavné církve.

Na přednášce byl přítomen Marios Christou, hudební pedagog a skladatel kyperského původu, zakladatel sboru Philokallia, sbormistr chrámu Narození přesvaté Bohorodice v Malé Chuchli, jenž se také dlouho věnoval dílu sv. Kassie a krátce seznámil posluchače s výsledky výzkumu řeckých badatelů.

Mezinárodní festival pravoslavné hudby Archaion Kallos, jenž se každoročně koná v Praze, kromě koncertů zahrnuje přednášky, výstavy a další doprovodné akce.  

Redakce