V Jeruzalémě objevili artefakty z období prvního chrámu

Archeologové objevili v Davidově městě desky ze slonoviny z období Prvního jeruzalémského chrámu.

Při vykopávkách v Davidově městě ve starém Jeruzalémě archeologové z Tel Avivské univerzity a Izraelského památkového ústavu objevili cenné artefakty z období Prvního chrámu, který nechal postavit král Šalamoun v 10. století před Kristem. Chrám byl zničen Nabuchodonosorem v VI. století před n. l.

Artefakty jsou sbírkou malých kousků slonoviny, které byly v dávných dobách zasazeny do dekorativních desek, o nichž se archeologové domnívají, že je používali vládní úředníci nebo kněží jako vsuvky do nábytku.

„Dosud jsme věděli o špercích ze slonoviny pouze z hlavních měst velkých království období Prvního chrámu, jako je Nimrud, starověké asyrské město, nebo Samaří, hlavní město Izraelského království,“ řekli archeologové Yuval Gadot z University Tel Avivu a Yiftah Shalev z Izraelského památkového ústavu.

„Zbytky desek byly nalezeny v troskách palácové budovy z 8.–7. století před n. l. Jeruzalém byl v té době na vrcholu svého rozkvětu, bohatství a vlivu a cenné inkrustace ze slonoviny svědčí o působivé prosperitě města,“ říkají vědci.

www.ancient-origins.net