Do roku 2045 křesťané přestanou tvořit většinu v USA

Pokud bude počet křesťanů, kteří se vzdávají své víry před dosažením 30 let, nadále narůstat, do roku 2045 populace USA již nebude převážně křesťanskou.

Do roku 2045 může podíl křesťanů v americké populaci klesnout natolik, že přestanou tvořit většinu v zemi. Podle Pew Research Center křesťanů za dvě desetiletí bude méně než občanů, kteří svou existenci nespojují s žádným náboženstvím a považují se za ateisty.

K tomuto závěru dospěli specialisté, kteří v rámci projektu Pew-Templeton Religious Future vypracovali několik scénářů pro změnu náboženského složení populace USA.

Odborníci načrtli čtyři nejpravděpodobnější scénáře, které ukazují, jak by se náboženské složení země mohlo změnit v příštích 50 letech. Ve všech čtyřech scénářích „podíl křesťanů v populaci USA bude i nadále klesat, a to i za fantastického předpokladu, že konverze k nekřesťanským denominacím se zcela zastaví,“ počet ateistů naopak poroste.

Podle nejpesimističtějšího modelu budou do roku 2055 v USA většinu tvořit ateisté – přibližně 46 % populace, a křesťanů zůstane 43 %. Do roku 2070 dosáhne podíl ateistů 52 %, křesťanů 35 %. Výzkumníci ale tento model považují za pochybný, protože v roce 2020 se 64 % Američanů označilo za křesťany a „velmi věřící rodiče zpravidla vychovávají velmi věřící děti“. „Konec konců se může zachovat jádro oddaných křesťanů, kteří vychovávají nové generace křesťanů,“ uvádí studie.

Za nejrealističtější odborníci považují model, při kterém se do roku 2070 ateisté stanou největší náboženskou identitou v Americe, nikoli však identitou většiny. K tomu dojde, pokud se rychlost opouštění církví mezi lidmi ve věku do 30 let stabilizuje. V tomto případě v roce 2050 budou křesťané tvořit 47 % americké populace a ateisté 42 %. V roce 2070 bude 48 % ateistů a 39 % křesťanů.

Podle Pew Research Center jsou starší Američané „pevnější“ ve víře, zatímco mladí lidé mají tendenci se náboženství vyhýbat úplně. Pokud bude tento trend pokračovat, počet křesťanů ve Spojených státech bude klesat mnohem rychlejším tempem. „Samozřejmě není vyloučeno, že hypotetické události nezařazené do studie, jako je válka, ekonomická deprese, klimatická krize, růst počtu přistěhovalců nebo náboženské inovace, by mohly zvrátit současný trend a vést k oživení křesťanství v USA,“ poznamenali vědci.

V roce 2020 se podle Pew Research Center 64 % Američanů, včetně dětí, identifikovalo jako křesťané. 30 % občanů USA se označilo za ateisty, zatímco zástupci jiných náboženství, včetně Židů, muslimů, hinduistů a buddhistů, tvořili asi 6 %.

www.pewresearch.org