Muslimové v Ugandě utopili pět křesťanů za šíření evangelia

Pět křesťanů v Ugandě přijalo mučednickou smrt za to, že se pokusili hlásat Krista.

Islámští radikálové vyhodili z lodě a utopili pět příslušníků evangelické církve, když se pokusili hlásat evangelní zvěst spolucestujícím, informuje Morning Star News.

Zločin se odehrál 10. srpna na jezeře Kyoga v centrální Ugandě. Oběťmi muslimských extremistů se stalo pět křesťanských kazatelů, kteří pluli dopravní lodí. Patřily k evangelické církvi End Time Word Ministry a cestovali z oblasti Nakasongola do oblasti Apak, kde se chystali založit farnost. O tom informoval diákon, který útok přežil. Řekl, že pět kazatelů na palubě lodi se zapojilo do rozhovoru se skupinou 10 muslimů v tradičním islámském oděvu a začali jim kázat Kristovu víru.

„Brzy vypukl vážný spor mezi muslimy a misionáři o Božské podstatě našeho Pána Ježíše Krista. Jeden z muslimů se rozzlobil a začal křesťanům vyhrožovat. Křičel: ‚Pokud si myslíte, že Ježíš je Syn Boží, pak vás Alláh okamžitě potrestá smrtí.‘ Kazatelé se odvolávali na Písmo svaté, ale muslim jim odpověděl: ‚Dáváme vám poslední šanci, abyste zmlkli, přestali s rouháním a obrátili se na pravou víru, jinak jsou vaše životy v ohrožení,‘“ vzpomíná přeživší diákon.

Podle něj se křesťané odmítli zříci Krista a pak je muslimové jednoho po druhém vyhodili z lodi. Hloubka jezera v tomto místě byla jen 4–6 metrů a ke břehu zbývalo něco přes 200 metrů, ale křesťané neuměli plavat a rychle se utopili.

Nikdo z deseti muslimů nezabránil chladnokrevné brutální vraždě, kapitán ani posádka lodi se v nejmenším nepokusili do masakru zasáhnout nebo nějak pomoci tonoucím.

Jakmile loď zakotvila na druhé straně jezera, diákon šel do kostela, shromáždil znepokojené místní obyvatele a rybáře a spolu s nimi se vydal hledat těla utopených.

Ugandská ústava a další zákony státu zajišťují svobodu vyznání, včetně práva šířit svou víru a konvertovat od jednoho náboženství k druhému. Muslimové tvoří pouhých 12 procent ugandské populace, přičemž jejich největší koncentrace je ve východních oblastech země.

www.morningstarnews.org