Srbský patriarchát vyhlásil autokefalii Makedonské církve

24. května, na svátek sv. Cyrila a Metoděje, po sv. liturgii v katedrále sv. Klementa Ochridského v Skopje patriarcha Srbské pravoslavné církve Porfirij pronesl slavnostní proslov a informoval o tom, že Posvátný synod biskupů odpověděl na žádost Makedonské pravoslavné církve – Ohridského arcibiskupství a uznal její autokefální status.

„Nedávno jsem spatřil radost a lásku v očích každého z vás! Cítím zodpovědnost a povinnost jak za sebe, tak za hierarchy srbské církve, a to znamená, že jsme překonali pokušení a jsme nyní sjednoceni. Teď vám chci říct dobrou zvěst! Posvátný synod Srbské církve odpověděl na žádost Makedonské církve a jednomyslně se rozhodl uznat její autokefální status,“ řekl patriarcha Porfirij.

Archijerejský sněm biskupů Srbské pravoslavné církve pověřil Posvátný synod ve spolupráci s Makedonskou církví vypracováním technických detailů, po kterých bude oznámeno rozhodnutí s odpovídajícím textem autokefalie. Poté budou o tomto rozhodnutí informovány ostatní místní církve.

Krátce předtím Makedonská církev se vrátila do jurisdikce Srbského patriarchátu jako církev autonomní. Tento status byl Makedonské církvi udělen již v roce 1959. Ale v roce 1967 makedonští hierarchové vyhlásili autokefalii, což vedlo k přerušení kanonických vztahů mezi církvemi. Smíření nastalo poté, co 9. května Konstantinopolský patriarchát vyhlásil uznání Makedonské církve. Srbská média hodnotila tento krok jako vměšování do vnitřních záležitostí Srbské pravoslavné církve.

19. května 2022 v katedrále svatého Sávy v Bělehradě patriarcha srbský Porfirij a arcibiskup ochridský a makedonský Stefan sloužili první společnou liturgii po překonání rozkolu.

Před bohoslužbou patriarcha Porfirij přivítal Makedonce u vchodu do chrámu. „Tak jako zvoní zvony v chrámu sv. Sávy, tak naše srdce buší radostí v tento požehnaný den. Vítejte, drazí bratři! Vítej, bratře arcibiskupe Stefane a vladykové. Vítejte v jednotě lásky, vy a všechen váš Boha milující lid. Jsme bratři a jen bratři!“ řekl srbský patriarcha.

www.romfea.gr