V Turecku bylo nalezeno podzemní město, kde se skrývali raní křesťané

V jihovýchodním Turecku archeologové odkryli starověké podzemní město staré asi 2000 let. Je největší ze všech podobných dodnes objevených křesťanských osad.

Město se nachází v oblasti Midyat v turecké provincii Mardin. Mohlo sloužit jako útočiště pro první křesťany prchající před římským pronásledováním. Archeologické vykopávky na tomto místě byly zahájeny v roce 2020. Vědci se domnívají, že by zde mohlo žít až 70 tisíc lidí. Osada od samého počátku vznikala jako úkryt nebo místo k útěku. Rodiny a skupiny, které konvertovaly ke křesťanství, se často uchylovaly do podzemních měst, aby se vyhnuly pronásledování ze strany Říma.

Zatím bylo vykopáno pouze 3 % území, proto skutečná velikost osady není známa. Archeologové objevili tunel dlouhý přes 90 metrů s 50 prostory, včetně obytných místností, studny a křesťanského chrámu. V komplexu byly nalezeny šperky, mince římské doby a olejové lampy, podobné těm, které jsou popsány v evangeliu.

Oblast Midyat, které se v syrštině říká Tur Abdin čili hora služebníků Božích, je kolébkou syrské pravoslavné komunity. Zde existovalo hodně chrámů a monastýrů.

www.christianpost.com