Zázraky během lesních požárů v Řecku

Během nedávných rozsáhlých a ničivých lesních požárů v Řecku došlo k zázračným událostem, o nichž nyní hovoří celý pravoslavný řecký internet.

První událost se odehrála u jezera Marathón v severovýchodní Attice. Tam na území obrovského vyhořelého lesa objevili kus země nedotčený ohněm – místo, kde stojí pravoslavný chrám Svaté Trojice. Řecký kněz, který nalezl nedotčený chrám, řekl: „Všechno je spálené, ale kolem chrámu ani listy na stromech neshořely. Toto je nemožné, je to zázrak. Chrám není poškozen, není tam ani malá skvrna.“

Druhá událost se odehrála na ostrově Euboia a říká se jí zázrak svatého Ivana Ruského. Požáry tam zuřily dlouho, probíhala evakuace lidí. Stovky hasičů se snažily oheň zastavit, místní obyvatelé jim aktivně pomáhali, ale situace se nadále zhoršovala. Požáry se přiblížily k vesnici Prokopion, kde se nachází chrám s ostatky svatého Ivana.

Duchovní správce chrámu o. Mikuláš řekl, že obdrželi nařízení o evakuaci vesnice. Času bylo málo, muži se chopili motorových pil a podle svých sil a možností začali vytvářet protipožární pás. V tu chvíli kněží zavolal metropolita: „Prosím tě, dítě mé, vím, že bude obtížné vzít si ostatky světce s relikviářem. Prosím tě, vezměte alespoň malou ikonu, udělejte v Prokopionu malý průvod s modlitbou.“

„Všichni jsme nechali pily, šli do kostela, vzali jsme velkou zázračnou ikonu svatého Ivana, částici jeho ostatků z oltáře, a od 9. hodiny jsme zahájili průvod s modlitbami kolem vesnice Prokopion. Ve 22:15 jsme skončili. Večer a noc byly nesnesitelné, byli jsme všichni vzhůru a čekali. Bylo nám řečeno, že se oheň blíží k vesnici, asi ve 3 hodiny ráno policie znovu vyhlásila evakuaci. Poslední obyvatelé začali odcházet. A hle, nastal zázrak! O hodinu později Procopion zakryl mrak. Byla ještě noc a my jsme si mysleli, že je to kouř z požáru. Začalo však pršet, a nejen tak pršet, byl to liják, a přesně takový, jaký stačil k nasycení okolí vesnice vlhkostí. Byl to velký zázrak, všichni jsme plakali, vyšli jsme do ulic, chválili jsme Boha a svatého Ivana Ruského. Je to zázrak, nepršelo zde déle než měsíc a ani jedna předpověď neslibovala déšť,“ řekl duchovní správce chrámu v Prokopionu.

spzh.news