Jeruzalémský patriarcha: Naše chrámy a duchovenstvo jsou vystaveny vyhrožování

Jeruzalémský patriarcha Teofil uvedl, že ve Svaté zemi existují radikální skupiny, kterým se nelíbí přítomnost křesťanů.

Primas jeruzalémské církve patriarcha Teofil ve svém projevu v rámci mezinárodní konference věnované svobodě náboženství řekl o hrozbách, kterým jsou chrámy a duchovenstvo jeruzalémského patriarchátu ve Svaté zemi často vystavováni, uvádí Orthodoxia News Agency.

Patriarcha Teofil se kvůli opatřením v boji proti koronaviru nebude moci osobně zúčastnit konference, která bude probíhat na začátku července ve Washingtonu. Natočil však krátký projev k jejím účastníkům, v němž hovořil o životě pravoslavných křesťanů ve Svaté zemi.

Řekl, že duchovní Jeruzalémského patriarchátu „jsou některými radikálními skupinami často zastrašováni a je jim vyhrožováno“.

„Tyto skupiny jsou znepokojeny přítomností křesťanů v této oblasti, a proto neprojevují úctu ani toleranci k multikulturnímu a multikonfesnímu charakteru Svaté země ani k posvátnosti těchto míst,“ uvedl primas jeruzalémské církve.

Podle patriarchy „zájem účastníků konference, jakož i různých organizací a mezinárodního společenství je pro nás zde důležitým zdrojem odvahy a nadšení,“ a úsilí mezinárodních obránců lidských práv „na podporu náboženské svobody a boje proti sílám, které se to snaží podkopat, jsou zásadní pro Posvátné město Jeruzalém“.

„Prosím, vzpomínejte nás na svých shromážděních, jako i my vzpomínáme vás v našich modlitbách,“ řekl patriarcha Teofil.

www.spzh.news