Z programu bohoslužeb a dalších aktivit arcibiskupa Michala v prosinci 2018

2. 12. 2018 Arcibiskup pražský a českých zemí Michal sloužil sv. liturgii v PCO Lanškroun a znovu vysvětil chrám po opravě.

4. 12. 2018 Na svátek Uvedení přesvaté Bohorodice do chrámu vladyka Michal sloužil sv. liturgii v chrámu Zesnutí přesvaté Bohorodice na Olšanech v Praze 3.

7. 12. 2018 Na svátek sv. mučednice Kateřiny Alexandrijské arcibiskup Michal sloužil sv. liturgii v chrámu zasvěceném této světici v Praze 2.

9. 12. 2018 Arcibiskup pražský a českých zemí Michal sloužil sv. liturgii v chrámu Zvěstování přesvaté Bohorodice Na Slupi v Praze 2.

11.–12. 12. 2018 Arcibiskup pražský a českých zemí Michal se zúčastnil zasedání komise pro novelizaci církevní Ústavy, které se konalo v sídle Úřadu metropolitní rady v Šárecké ulici v Praze 6.

15. 12. 2018 Vladyka Michal sloužil sv. liturgii v chrámu sv. mučednice Kateřiny Alexandrijské v Praze 2 pro gruzínskou komunitu.

16. 12. 2018 Arcibiskup Michal sloužil sv. liturgii v chrámu Zvěstování přesvaté Bohorodice Na Slupi v Praze 2.

V odpoledních hodinách se vladyka Michal zúčastnil slavnostního shromáždění v Obecním domě v Praze 1 na počest 100. výročí založení Českobratrské církve evangelické.

19. 12. 2018 Na svátek sv. Mikuláše arcibiskup Michal sloužil sv. liturgii v chrámu sv. Mikuláše v Rooseveltově ulici v Praze 6.

21. 12. 2018 V předvečer oslav 5. výročí vybudování ženského monastýru sv. Václava a Ludmily na novém místě v Loděnici u Berouna arcibiskup pražský a českých zemí Michal spolu s metropolitou mogilevsko-podolským a šargorodským Agapitem sloužil všenoční bdění v chrámu tohoto monastýru.  

22. 12. 2018 Arcibiskup pražský a českých zemí Michal spolu s metropolitou mogilevsko-podolským a šargorodským Agapitem, archimandritou Gavriilem (Rybalčenkem) a archimandritou Andronikem (Christoforem) z ukrajinské pravoslavné církve, mitr. prot. Danielem Andrejukem, zástupcem Americké pravoslavné církve při Moskevském patriarchátu, a duchovními Pražské pravoslavné eparchie sloužil archijerejskou sv. liturgii v ženském monastýru sv. Václava a Ludmily v Loděnici u Berouna u příležitosti 5. výročí vybudování tohoto monastýru na novém místě. Vladykové vykonali velké svěcení prestolu a chrámu a během sv. liturgie vysvětili na kněze diákona Jana Tolokonnikova. Po liturgii se konal průvod kolem monastýru. 

23. 12. 2018 Arcibiskup pražský a českých zemí Michal a metropolita mogilevsko-podolský a šargorodský Agapit v doprovodu dalších duchovních sloužili archijerejskou sv. liturgii v chrámu sv. Kateřiny Alexandrijské v Praze 2.

25. 12. 2018 Na svátek Narození Páně podle nového kalendáře arcibiskup pražský a českých zemí Michal, metropolita mogilevsko-podolský a šargorodský Agapit a arcibiskup olomoucko-brněnský Simeon spolu s duchovními ze zahraničí a z Pražské pravoslavné eparchie sloužili archijerejskou sv. liturgii v katedrále sv. Cyrila a Metoděje v Praze 2. Vladykové Michal a Agapit srdečně poblahopřáli vladykovi Simeonovi k 60. výročí jeho kněžského svěcení. 

26. 12. 2018 Vladyka Michal spolu s metropolitou mogilevsko-podolským a šargorodským Agapitem sloužil sv. liturgii v chrámu sv. archanděla Michaela v Kinského zahradě v Praze 5 pro rumunskou komunitu.

30. 12. 2018 V den zesnutí metropolity Doroteje vladyka Michal sloužil sv. liturgii v chrámu Zesnutí přesvaté Bohorodice na Olšanech v Praze 3 spolu s duchovním správcem chrámu prot. Romanem Hajdamačenkem a dalšími duchovními. Po liturgii se konala panychida, po níž vladyka a kněží odsloužili litii na hrobě zesnulého metropolity Doroteje. Věčná paměť vladykovi Dorotejovi!