5 otázek o Zesnutí přesvaté Bohorodice

1. Co je Zesnutí přesvaté Bohorodice?

Zesnutí (církevněslovansky Успение) znamená smrt, skonání. Plný název svátku je Zesnutí přesvaté Vládkyně naší Bohorodice a vždycky Panny Marie (rusky Успение Пресвятой Владычицы нашей Богородицы и Приснодевы Марии, řecky Κοίμηση τῆς ὑπεραγίας δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου καὶ ἀειπαρθένου Μαρίας).

Zesnutí je jedním z dvanácti velkých svátků pravoslavné církve. Tento svátek byl stanoven církví na památku úmrtí Matky Boží a slaví se 15./28. srpna. Předchází mu dvoutýdenní půst, který podle své přísnosti může být přirovnán k Velkému půstu. Zesnutí je posledním ze dvanácti velkých svátků v pravoslavném církevním roce.

2. Je Zesnutí postním dnem?

Pokud připadá na středu či pátek, ano. V tomto případě se dovoluje pouze ryba. Ale pokud Zesnutí připadá na jakýkoliv jiný den v týdnu, půst není a dá se jíst maso, vajíčka a mléčné výrobky. V tomto roce se svátek slaví v pondělí, proto ho žádný půst nedoprovází.

3. Jaké biblické události jsou spojené se svátkem?

Všechno, co víme o smrti Matky Boží, čerpáme z církevní Tradice. Kanonické biblické texty neobsahují žádnou zmínku o skonání a pohřbu Bohorodice. Ale svatá Tradice je jedním ze zdrojů naší věrouky stejně jako Písmo svaté.

Z Nového zákona se dozvídáme, že ukřižovaný Spasitel prosil svého učedníka Jana Teologa, aby se postaral o Marii: „Když Ježíš spatřil matku a vedle ní učedníka, kterého miloval, řekl matce: ‚Ženo, hle, tvůj syn!‘ Potom řekl tomu učedníkovi: ‚Hle, tvá matka!‘ V tu hodinu ji onen učedník přijal k sobě.“ (Jan 19, 26–27) Po ukřižování Pána Ježíše se Bohorodice postila a modlila se spolu s učedníky. A v den Padesátnice přijala dar Ducha Svatého.

V písemných památkách 4. století jsou zmínky o tom, jak žila Matka Boží po nanebevstoupení svého Syna. Většina autorů se shoduje v tom, že Bohorodice byla vzata do nebe i s tělem. Tři dni před smrtí jí archanděl Gabriel zvěstoval, že její pozemský život se blíží ke konci. Když skonala, apoštolové ji pohřbili v Getsemanské zahradě. Na pohřbu chyběl jen apoštol Tomáš. Když dorazil, chtěl se s Bohorodicí rozloučit. V hrobu ale její tělo již nebylo.

4. Kdy se svátek začal slavit?

Podle důvěryhodných zdrojů byl svátek stanoven za byzantského císaře Maurikia, jenž vládl v letech 582 až 602. Předtím bylo Zesnutí pravděpodobně místním svátkem konstantinopolské církve.

5. Co se zobrazuje na ikoně svátku?

Tradičně ikonopisci zobrazují Bohorodici ležící na smrtelném loži v centru kompozice. Kolem něj jsou shromážděni plačící apoštolové. Za ložem stojí Spasitel držící duši své Matky, která je zobrazena jako dítě zavinuté do plenek.

V 11. století vznikla rozšířená variace ikonografie Zesnutí – takzvaný oblačný typ. V horní části ikony vidíme apoštoly letící k smrtelnému loži na oblacích. Úplně nahoře je modrý půlkruhový segment nebe se zlatými hvězdami a postavy andělů nesoucích duši Bohorodice.

Redakce