Kdo byl Pontský Pilát? 10 otázek o soudci Pána Ježíše Krista

1. Existoval Pontský Pilát vůbec?

Ano, existoval. Ale do roku 1961 někteří badatelé považovali Piláta za vymyšlenou osobu. Několik antických historiků ho zmiňuje ve svých spisech, ale mnozí badatelé byli vůči těmto zmínkám dost skeptičtí. V roce 1961 italští archeologové nalezli v Palestině mramorovou desku s textem, ve kterém se zmiňuje jméno a hodnost Piláta, a tím se prokázalo, že takový člověk opravdu existoval.

2. Jak se skutečně jmenoval?

Jeho osobní jméno není známo. Známe jenom jeho příjmení – Pontius. Svědčí o jeho rodové příslušnosti. Klan Pontiů byl velmi starý, jeho kořeny sahaly do 3. století př. n. l. Pocházel ze starobylého etnika Italiků, přesněji ze Samnitů, skupiny sabellských kmenů, jež dlouho válčily s Římany, ale nakonec jejich elita splynula s římskou.

3. Co znamená Pilát?

Pilát je přezdívka, jež znamená „kopiník“ či „ozbrojenec s oštěpem“. Svědčí o tom, že vojenská služba byla nedílnou součástí života Pontia a jeho předků.

4. Jakou funkci vykonával v Palestině? 

Formálně vykonával funkci prefekta. Na mramorové desce nalezené v Palestině je napsáno „Obyvatelům Caesareje Pontský Pilát, prefekt Judska“. Prefekt je vojenská hodnost. Ale funkce Piláta byla samozřejmě mnohem širší, vykonával totiž funkce nejvyššího civilního úředníka římské provincie.  

5. Proč je také nazýván prokurátorem?

Protože vykonával funkce, které spadaly do kompetence prokurátora. Tato hodnost znamenala důvěrníka nebo zplnomocněnce, jehož povinnosti se týkaly civilních záležitostí. Poprvé Piláta prokurátorem nazval římský historik Cornelius Tacitus na začátku 2. století, protože v té době se slovo prokurátor používalo pro označení správce římské provincie.

6. Proč vojenský úředník měl tak velkou moc?

V době pozemského života Spasitele bylo Judsko součástí Římské říše. Počínaje rokem 6 byli správci této provincie místodržící jmenovaní samotným císařem. Byl to ale velmi bouřlivý region. Židé se ze začátku chovali vůči římským okupantům velice nepřátelsky. Tato nespokojenost mohla snadno přerůst ve vzpouru. Proto Římané měli v Jeruzalému velkou vojenskou posádku. Velel jí prefekt, který zároveň měl skoro neomezenou moc na okupovaném území.

7. Byl Pilát hodný, nebo zlý?

Podle svědectví antických historiků byl Pilát hrubým vojákem, krutým trýznitelem, úplatkářem a kariéristou. Do funkce prefekta byl ustanoven v roce 26 a vládl deset let. Za Pontia vzrostl počet masových poprav a veškeré nespokojenosti byly surově potlačovány. Daňová zátěž také výrazně vzrostla. Pilátova neúcta vůči židovskému náboženství vyvolávala nenávist podrobeného lidu. Ale místodržící se choval v duchu své doby. Podle měřítek římských zákonů a tradic to nebyl žádný zločinec. Ale samozřejmě to nebyl ani sentimentální dobrák.

8. Co se stalo s Pilátem po Kristu?

Poslední, co o Pilátovi víme, je to, že v roce 36 po dalším potlačení židovské vzpoury byla na něj podána stížnost do Říma. Pilát byl zbaven hodnosti prefekta a povolán do hlavního města říše. Žádná další písemná svědectví o jeho osudu nemáme. Zato máme spoustu apokryfů a legend o tom, co se se známým prefektem stalo. Praví se v nich, že byl poslán do vyhnanství do Galie (nynější Francie), kde spáchal sebevraždu. Podle jiné verze se Pilát stal křesťanem a přijal mučednickou smrt v době pronásledování za Neronovy vlády kolem roku 64.

9. Co víme o Pilátové manželce?

Jmenovala se Klaudia Prokula. Po Kristově zmrtvýchvstání uvěřila a nechala se pokřtít. Někteří biblisté předpokládají, že Klaudia, kterou apoštol Pavel zmiňuje ve svém druhém listu Timoteovi, je právě tato Pilátova manželka. V konstantinopolské církvi je Prokula uctívána jako svatá.  

10. Jak se Pilát dostal do vyznání víry?

Slova „za Pontského Piláta“ ve vyznání víry poukazují na to, že pozemský život Pána Ježíše je faktem lidských dějin.  

Zpracováno podle: Alexandr Moiseenkov (http://foma.ru/kto-takoy-pontiy-pilat.html)

Přeložila Naděžda Skvarnik