Průměrný věk křesťanů v Británii je 51 let

Počet křesťanů v Británii postupně klesá, ale láska ke kostelům, kaplím a modlitebnám mezi Brity zůstává. Svědčí o tom průzkum londýnské poradenské společnosti Savanta, který si nechal provést Národní fond církví (The National Churches Trust).

Průzkumu provedeného v prosinci 2022 se zúčastnilo 2 061 dospělých Britů. Tři čtvrtiny respondentů uvedly, že církevní stavby mají velký význam pro společnost jako celek a pro jednotlivé obyvatele, píše Christian Today.

73 % respondentů je přesvědčeno, že chrámy jsou důležitou součástí národního dědictví a dějin Velké Británie. Více než polovina dospělých Britů (54 %) navštívila kostel, kapli nebo modlitebnu alespoň jednou během roku.

Čtvrtina účastníků průzkumu se v minulém roce zúčastnila alespoň jedné bohoslužby a jeden z pěti Britů (22 %) se zúčastnil nenáboženské akce (koncert, setkání komunity, rozdávání jídla atd.) pořádané v kostele. Každý šestý respondent (17 %) navštěvoval chrámy jako turista.

Polovina respondentů souhlasila s tím, že státní finanční podpora kostelů, kaplí a modliteben by měla být značná, aby pokrývala náklady na jejich opravy a údržbu.

Claire Walker, výkonná ředitelka Národního fondu církví, věří, že v souvislosti s nárůstem počtu chrámů a kaplí, které se mohou v blízké budoucnosti zavřít kvůli nedostatku finančních prostředků na jejich údržbu, jsou výsledky průzkumu velmi povzbudivé: sakrální budovy jsou společnosti stále drahé.

„Oprava střechy může stát přes půl milionu liber. Vzhledem k omezenému počtu zdrojů financování je pro farníky extrémně obtížné sehnat peníze potřebné na neodkladné opravy,“ uvedla odbornice. „Na rozdíl od mnoha jiných zemí zodpovědnost za kostely a kaple ve Spojeném království leží na místních obyvatelích, nikoli na státních nebo místních úřadech, a církve nedostávají pravidelnou státní podporu,“ vysvětlila C. Walker.

Uvádí se také, že podle posledního sčítání lidu průměrný věk křesťanů v Anglii a Walesu poprvé přesáhl 50 let. Následovníci Krista jsou nyní nejstarší kategorií věřících v zemi. Podle Národní statistické služby je dnes průměrný věk křesťanů 51 let (v roce 2011 to bylo 45 let). Pro srovnání: průměrný věk celé populace Anglie a Walesu v roce 2021 byl 40 let, píše list Daily Mail.

Nejmladší kategorií věřících jsou v současné době muslimové: jejich průměrný věk je 27 let (v roce 2011 to bylo 25 let); dále následují ti, kteří se nehlásí k žádnému náboženství – 32 let (v roce 2011 30 let). Průměrný věk hinduistů a sikhů žijících v Anglii a Walesu je 37 let (32 v roce 2011); buddhistů – 43 let (o deset let dříve 37 let); a průměrnému židu je stejně jako v roce 2011 41 let.

V roce 2021 se v Anglii a Walesu za křesťany označilo celkem 27,5 milionu lidí. Více než čtvrtina z nich (29 %) je ve věku 65 let a více (v roce 2011 takových bylo 22,3 %).

Otázka náboženské příslušnosti byla při sčítání nepovinná, přesto na ní odpovědělo 94 % obyvatel.

www.christiantoday.com