Cestující z vykolejeného vlaku v Řecku věří, že přežil a zachránil jiné díky přímluvě sv. Lukáše Vojno-Jaseněckého

Dne 28. února 2023 se u vesnice Evangelismos na cestě z Atén do Soluně srazil osobní vlak (ve kterém bylo přibližně 350 lidí) s nákladním vlakem. V důsledku toho několik vozů vykolejilo a začalo hořet: zahynulo nejméně 57 lidí včetně dětí a studentů, 85 bylo zraněno a asi 60 je považováno za nezvěstné. Jedná se o největší vlakovou nehodu v řecké historii.

Mezi přeživšími byl dvacetiletý student Michalis Klapsis. V řeckém televizním programu T-Live mladý muž řekl, že přežil a zachránil životy dalších cestujících včetně jednoho miminka díky zázračné přímluvě svatého Lukáše Vojno-Jaseněckého, jehož ikonu vždy nosí s sebou.

„Díky němu jsem to všechno dokázal. Věřím, že můj patron, svatý chirurg Lukáš, mi dal sílu,“ řekl Michalis. „Matka, která v době havárie kojila dítě, křičela, že ho ztratila. A naštěstí jsem našel miminko živé pod sedadlem,“ dodal student. Zachránil také mladou dívku jménem Ifigenia a jejího přítele.

„Trvalo mi několik vteřin, než jsem se vzpamatoval a uvědomil si, co se stalo. Ohmatal jsem svou tvář a tělo, abych zjistil, jestli jsem celý… Okamžitě jsem ucítil kouř. Slyšel jsem kolem sebe křik, ženský pláč… Když jsem našel živé dítě a dal ho matce, uviděl jsem na podlaze mobilní telefon, který stále fungoval. Rozsvítil jsem jeho baterku a pokusil jsem se rozbít okna, abych zachránil co nejvíce lidí,“ praví Klapsis.

Michalis Klapsis, student třetího ročníku Akademie obchodního námořnictva Makedonie (region v Řecku), strávil víkend před začátkem půstu v Aténách. Koupil si jízdenku zpět do Soluně, ale nastoupil do špatného vlaku. Díky tomu bylo zachráněno několik životů.

www.mystagogyresourcecenter.com