Z programu bohoslužeb a dalších aktivit arcibiskupa Michala v září 2022

4. 9. 2022 Arcibiskup pražský a českých zemí sloužil slavnostní archijerejskou liturgii v katedrále sv. Cyrila a Metoděje v Praze 2 u příležitosti 80. výročí mučednické smrti sv. biskupa Gorazda. Spolu s ním sloužili metropolita poltavský a myrhorodský Filip z Ukrajinské pravoslavné církve, arcibiskup michalovsko-košický Juraj, arcibiskup berounský Jáchym, zahraniční kněží a početní duchovní pražské eparchie. Odpoledne se na Kobyliské střelnici v Praze 8 tradičně sloužila panychida.

5. 9. 2022 V den svatých novomučedníků českých arcibiskup Michal spolu s metropolitou Filipem a arcibiskupem Jurajem vykonal slavnostní archijerejskou liturgii v monastýrském chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Hořovičkách.

10. 9. 2022 U příležitosti svátku přenesení ostatků sv. apoštola Bartoloměje arcibiskup Michal sloužil sv. liturgii v PCO Mochov. Tamní chrám je totiž apoštolu Bartolomějovi zasvěcen. 

11. 9. 2022 Vladyka Michal navštívil PCO Rumburk, kde se v tento den slavil chrámový svátek Stětí sv. Jana Křtitele a připomínalo se 1. výročí přenesení ostatků archimandrity Andreje Kolomackého.

12.–19. 9. 2022 Arcibiskup pražský a českých zemí Michal vykonal pouť na Svatou horu Athos, kde se modlil za naši církev, všechny duchovní a věřící.

21. 9. 2022 V den svátku Narození přesvaté Bohorodice vladyka Michal sloužil sv. liturgii v PCO Kadaň, pro niž je tento svátek svátkem chrámovým.

25. 9. 2022 Arcibiskup Michal navštívil městys Chodová Planá, kde vysvětil nový ikonostas a chrám pro skit monastýru Proměnění Páně nacházejícího se v Těšově u Chebu.

27. 9. 2022 Na svátek Povýšení svatého Kříže vladyka Michal sloužil sv. liturgii v monastýru sv. Cyrila a Metoděje v Hořovičkách. 

28. 9. 2022 Arcibiskup pražský a českých zemí Michal se v rámci ekumeny zúčastnil Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. Poutní mši svatou na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi sloužil J. Em. Jan Graubner, arcibiskup pražský a primas český.

Odpoledne téhož dne, v předvečer svátku sv. Ludmily, se v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě konal tradiční akathist na počest naší světice. Této slavnostní bohoslužby se zúčastnily desítky duchovních pražské eparchie, kněží z Polska a Ukrajiny a velké množství věřících.

29. 9. 2021 V den, kdy si naše církev připomíná mučednickou smrt sv. Ludmily, kněžny české, arcibiskup Michal sloužil slavnostní liturgii v Tetíně, v chrámu zasvěceném této světici. Spolu s vladykou sloužili naši duchovní a také pozvaní kněží z Polské a Ukrajinské pravoslavné církve. Na svátek se sjeli početní poutníci.