V Súdánu se restaurují 1000 let staré fresky křesťanského chrámu

Polští nubiologové se zabývají restaurováním fresek nalezených v troskách starověkého chrámu v Súdánu.

V této zemi byly objeveny pozůstatky starověkého křesťanského chrámu s freskami, které jsou přibližně 1000 let staré. V současné době se jejich restaurováním zabývají specialisté.

Snímky datované obdobím mezi 9. a 11. stoletím n. l. objevili súdánští archeologové v roce 2021 při vykopávkách trosek chrámu El Lagiya v nížině El Gaab na západním břehu Nilu. Vzhledem k tomu, že místní archeologové neměli s restaurováním žádné zkušenosti, byly ruiny dočasně zasypány.

Restaurování a studium zobrazení provedli polští vědci z Univerzity kardinála Stefana Wyszynského ve Varšavě pod vedením nubioložky Magadaleny Laptas. Podle ní se v době vzniku fresek v tomto regionu nacházela núbijská království, která byla součástí křesťanského světa.

Dochované fresky zobrazují Krista Emanuela, stojící postavu, pravděpodobně Panny Marie, a dva archanděly v bohatě zdobených slavnostních rouchách, pravděpodobně Michaela a Gabriela.

„Tento typ zobrazení se nazývá Platytera tone uranon. To znamená, že lůno Matky Boží je větší než nebe, protože obsahuje nekonečného a věčného Boha,“ vysvětlila restaurátorka.

www.news.artnet.com