Synod RPC odvolal metropolitu Ilariona z funkce šéfa Oddělení pro zahraniční vztahy církve

Metropolita Ilarion (Alfejev) byl zbaven funkce vedoucího Oddělení pro zahraniční vztahy církve Moskevského patriarchátu a vyloučen z Posvátného synodu. Synod Ruské pravoslavné církve o tom rozhodl 7. června 2022. Metropolita Ilarion byl také uvolněn z funkce rektora Celocírkevního postgraduálního a doktorského učení sv. Cyrila a Metoděje.

Vladyka Ilarion byl jmenován administrátorem budapešťsko-maďarské eparchie Ruské pravoslavné církve.

Novým vedoucím Oddělení pro zahraniční vztahy církve byl jmenován metropolita korsunský Antonij s udělením titulu volokolamský.

Dne 12. června 2022 se metropolita Ilarion vyjádřil k svému odvolání po liturgii v chrámu na počest ikony Radost všech zarmoucených v Moskvě. Hierarcha Ruské pravoslavné církve spojil své odvolání s požadavky současné společensko-politické situace v Rusku.

Podle něj toto rozhodnutí církevního vedení nesouvisí s žádnými nedostatky v činnosti Oddělení pro zahraniční vztahy ani jiných církevních institucí, které spravoval.

„Mnozí se mě dnes ptají – proč, za co? Nebudu teď zacházet do detailů, popravdě sám některé detaily neznám. Bylo mi řečeno, že toto rozhodnutí nesouvisí s žádnými nedostatky v činnosti Oddělení pro zahraniční vztahy církve, ani s činností Celocírkevního postgraduálního a doktorského učení nebo tohoto svatého chrámu, nebo jiných církevních institucích, které jsem spravoval. A bylo řečeno jen to, že to vyžaduje současná společensko-politická situace. Můžete mít za to, že cesta udělala hodně ostrou zatáčku, já se do ní nevešel a skončil na krajnici. Ale tohle je lepší, než kdybych vjel do příkopu, moje auto by se převrátilo a vybuchlo,“ řekl metropolita Ilarion.

Hierarcha dodal, že život pokračuje a není třeba tyto události dramatizovat, protože „v životě každého duchovního mohou být vzestupy a pády, povýšení v takzvané kariéře a degradace“.

„To vše je dočasné, a ne pro to sloužíme církvi. Nikdy jsem neusiloval o vysoká jmenování, ani o členství v synodu, ani o žádná privilegia a nikdy nebudu truchlit nad tím, že jsem je ztratil,“ řekl metropolita a upřímně poděkoval všem, s nimiž během všech těch let společné služby v chrámu komunikoval.

Metropolita Ilarion popřál duchovním a farníkům, aby zůstali věrní církvi a byli oddaní církevnímu vedení, aby si zachovali mír ve svých srdcích a navzájem se milovali.

Hierarcha také vyjádřil naději, že se on a členové jeho farnosti „neztratí nadobro“, ale „rozloučí se jen na chvíli“.

V některých řeckých médiích se spekuluje o tom, že se osudným pro metropolitu Ilariona stalo mezipravoslavné setkání v rámci Světové rady církví, které se konalo na začátku května na Kypru. Delegace RPC vedená metropolitou Ilarionem spolu s představiteli jiných východních a orientálních církví podepsala závěrečnou zprávu, ve které se odsuzovala válka mezi Ruskem a Ukrajinou. Na Kypru se metropolita Ilarion také setkal s arcibiskupem kyperským Chrisostomem i přesto, že ruská církev přerušila eucharistické společenství s kyperským arcibiskupem poté, co uznal Konstantinopolským patriarchátem zřízenou Pravoslavnou církev Ukrajiny.

www.spzh.news, www.orthodoxtimes.com