Mezipravoslavné přípravné setkání v rámci Světové rady církví

Paralimni, Kypr, 10.–15. května 2022

Ve dnech 10.–15. května 2022 na Kypru probíhalo mezipravoslavné setkání v rámci přípravy na nadcházející shromáždění Světové rady církví (WCC), které se bude konat 31. srpna – 8. září 2022 v německém Karlsruhe. Hlavní téma shromáždění je „Kristova láska posouvá svět ke smíření a jednotě“.

Účelem proběhlých mezipravoslavných konzultací, které pořádal a hostil Jeho Vysokopřeosvícenost Vasilios, metropolita konstanský a ammochostský z Kyperské pravoslavné církve, bylo zformulovat pravoslavný pohled na hlavní téma a podtémata nadcházejícího 11. shromáždění Světové rady církví, připravit delegáty a vyjádřit svá očekávání ohledně nadcházejícího shromáždění.

Setkání se zúčastnilo 50 představitelů z 20 východních a orientálních pravoslavných církví: konstantinopolského, alexandrijského, antiochijského, jeruzalémského, moskevského, srbského a rumunského patriarchátu, kyperské, řecké, polské, albánské a finské pravoslavné církve a Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku, dvou orientálních arménských církví, koptské, etiopské a eritrejské církve, syrské církve antiochijské a syrské církve Malankara. Byli přítomni konzultanti z řad protestantů – prof. Dr. Michael Kinnamon z USA a z římskokatolické církve – Rev. Fr. Dr. Hyacinthe Destivelle.

Mezipravoslavné předběžné setkání svou závěrečnou zprávou a komuniké potvrdilo „nejvyšší důležitost lásky“ a „výzvu k jednotě, smíření, spravedlnosti a míru“.

Důležité je, že se setkání konalo v apoštolské zemi, což účastníkům dalo příležitost se společně modlit a ponořit se do křesťanského dědictví ostrova Kypr a také být informováni o aktuálních problémech a trvající bolesti, kterou turecká okupace způsobila místnímu obyvatelstvu, okupace, která udržuje ostrov rozdělený.

Jedním z důležitých témat setkání byl konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Delegace Ruské pravoslavné církve informovala účastníky o ozbrojeném konfliktu a o humanitární misie RPC. Účastníci setkání měli možnost projednat postoj Ruské církve k této bolestné situaci a sdíleli své hluboké znepokojení vývojem v regionu, modlili se za mír a vyjádřili naději, že téma „Kristova láska posouvá svět ke smíření a jednotě“, zvolené pro příští shromáždění, bude dalším přínosem, který může vést tento krvácející region, stejně jako další země postižené válkami, k míru a překonání rozdělení.

Velká pozornost byla věnována referátu metropolity volokolamského Ilariona z Moskevského patriarchátu na téma „Cílem lásky Boží vtělené v Ježíši Kristu je smíření a jednota“. V rámci referátu vladyka Ilarion zmínil válečný konflikt na Ukrajině a zdůraznil, že „s požehnáním Jeho Svatosti patriarchy moskevského a celého Ruska Kirilla se Ruská pravoslavná církev na celém svém rozsáhlém kanonickém území denně modlí za obnovení míru a uvědomuje si, že mír musí být pevný a trvalý, což znamená, že má být založen na spravedlnosti.“ Podle metropolity ale „samotná modlitba nestačí. Je důležité pomáhat těm, kteří se ocitli v těžké situaci“.

Jako příklad práce Ruské pravoslavné církve metropolita Ilarion uvedl evakuaci civilního obyvatelstva z továrny Azovstal v Mariupolu: „29. dubna Jeho Svatost patriarcha moskevský a celé Rusi Kirill zavolal metropolitovi Mitrofanovi gorlovskému a slavjanskému a požádal ho, aby jel do Mariupolu a zúčastnil se jednání a evakuace lidí. 30. dubna a 1. května bylo 101 lidí včetně šesti dětí převezeno na bezpečná místa. 6. května bylo z Azovstalu evakuováno dalších 51 lidí. Poté Rusko i Ukrajina oznámily, že evakuace civilistů byla dokončena. Celkový výsledek akce je 152 zachráněných životů.

Představitelé Ruské pravoslavné církve naznačili, že hlas církve v Rusku v nynější situaci bohužel nemůže znít úplně svobodně a otevřeně. Církev tak dává přednost činům, ne slovům, a pokračuje ve své humanitární misii včetně poskytování všestranné pomoci uprchlíkům a podpory válečných zajatců.

V průběhu setkání se mluvilo o okupaci Kypru Turky. Církevní delegáti vyslechli zprávu Jeho Vysokopřeosvícenosti Vasilia, metropolity konstanského a ammochostského, o dějinách a současnosti ostrova. Na christianizaci Kypru působili samotní apoštolové – Pavel, Barnabáš a Marek. Několik staletí byl ostrov součástí Byzantské říše, zažil vpády křižáků, byl dobyt Turky a byl začleněn do Osmanské říše. V 19. století připadl Velké Británii a po mnohaletých národně osvobozeneckých bojích si Kypřané v roce 1960 konečně vybojovali svobodu a nezávislost. Bohužel již v roce 1974 se rozhořela válka s Turky a třetina ostrova byla okupována. Kypr opět zaplatil vysokou cenu za právo být křižovatkou světa – tisíce zavražděných lidí, rabování a ničení pravoslavných chrámů, vystěhování křesťanů a dodnes se nehojící rána v srdcích Kypřanů. Delegáti mezipravoslavného přípravného setkání zdůraznili urgentnost a důležitost tohoto problému ve své závěrečné zprávě a komuniké a vyzvali všechny církve, aby se modlily a pracovaly na znovusjednocení Kypru.

V rámci mezipravoslavného přípravného setkání delegáti vyslechli několik zpráv připravených účastníky týkajících se tématu nadcházejícího shromáždění WCC o usmíření a jednotě, solidaritě a míru, plnosti života v Kristu a lidské důstojnosti v pojetí svatých otců Církve. Hlavní myšlenky těchto zpráv byly zařazeny do závěrečné zprávy sepsané návrhovou komisí a schválené všemi účastníky mezipravoslavného přípravného setkání.

Každý pracovní den začínal a končil společnou modlitbou. Dvakrát delegáti měli možnost navštívit svatou liturgii, která se sloužila v chrámu sv. Jiří Vítězného na teritoriu úřadu konstanské a ammochostské eparchie. 12. května byli všichni účastníci setkání přijati arcibiskupem kyperským Chrysostomem v jeho rezidenci v Nikósii.  

Naděžda Skvarnik

Foto: https://oikoumene.photoshelter.com/galleries/C00000yHNWenCxZc/Inter-Orthodox-pre-assembly-consultation-2022