Pravoslavná církevní obec ve Františkových Lázních se představuje

V malém pětitisícovém lázeňském městě Františkovy Lázně se nachází nejstarší pravoslavný chrám v ČR. Chrám svaté Olgy, postavený roku 1889, byl určen pravoslavným hostům, kteří se do lázní přijížděli během lázeňské sezony rekreovat. Chrám měli původně pod správou duchovní z Výmaru, kteří zde příležitostně konali během sezony bohoslužby. Po konci II. světové války byl ke chrámu poprvé dosazen stálý duchovní – otec German Žegalov, který zajišťoval pravidelné bohoslužby v průběhu celého roku. Základem této církevní obce se stali trvale usídlení emigranti z Ruska a dále navrátivší se volyňští Češi. Po otci Germanovi, který byl z politických důvodů přinucen k návratu do SSSR, byl v roce 1949 do Františkových Lázní ustanoven otec Jan Křivka, který prožil při chrámu v aktivní duchovenské službě téměř 65 let. Stávající duchovní správce, otec Metoděj Vít Kout, je tedy v pořadí teprve třetím trvale přiděleným duchovním správcem této církevní obce.

Chrám sv. Olgy před rekonstrukcí

Církevní obec je i díky své poloze na hranicích s Německem etnicky pestrá. Jádro církevní obce tvoří farníci trvale žijící ve Františkových Lázních a okolí. Jsou to zejména Češi (zvláště potomci volyňských Čechů), Ukrajinci, Rusové (mezi nimi také kazašští Rusové z Německa) a rodilí Němci, ojediněle též Rumuni, Bulhaři, Slováci, Srbové a Řekové trvale žijící v Čechách nebo v sousedním Německu. V chrámu se slouží mimo velké svátky tři pravidelné bohoslužby týdně. Bohoslužby jsou slouženy v češtině kombinované s církevní slovanštinou, v malých ekteniích zaznívá též němčina, rumunština či řečtina. O nedělích navštěvuje sv. liturgii cca 40−50 věřících, z toho cca 10−20 % lázeňských hostů. Po bohoslužbě jsou věřící zváni ke společnému posezení na faře.

Koncert chrámového komorního sboru

Otec Metoděj působí jako nemocniční kaplan v nedaleké chebské nemocnici, kam jednou týdně dochází navštěvovat pacienty. K dalším kaplanským aktivitám otce Metoděje patří služba duchovního v Hospici sv. Jiří v Chebu a dále také služba v mužské věznici Kynšperk nad Ohří, kde otec slouží společně s jedním z chrámových žalmistů pravidelné sv. liturgie. Od října letošního roku probíhá v obci pravidelná sobotní výuka náboženství pro děti, které se aktuálně účastní osm dětí. Chrámový sbor pod vedením mátušky Marty pořádá pro lázeňské hosty v průběhu roku několik koncertů pravoslavné duchovní hudby. Církevní obec také během roku koná v městském muzeu, knihovně a lázeňském klubu několik osvětových přednášek s pravoslavnou tematikou. Otec Metoděj se aktivně podílí na pravidelných ekumenických pracovních setkáních duchovních Chebska, během kterých se hledá možná spolupráce místních církví v sociální a zdravotnické oblasti v lokálním kontextu, včetně propagace základních křesťanských hodnot ve veřejném životě.

Rekonstrukce chrámové věže

Vizí otce Metoděje je laicky aktivní a transparentní lázeňská církevní obec, která čerpá své zdroje v duchovním životě pravoslavné spirituality a je přitom schopna misijně působit navenek ve společnosti. Farnost by měla být velkou rodinou, kde všichni znají své místo, kde jsou všichni opečováváni a zároveň i sami pečují o svůj duchovní růst, o své zbylé bratry a sestry v Kristu, o chrám i o naše bližní, kteří v Krista nevěří. Velkým problémem a výzvou zároveň je úbytek mladých lidí, kteří po dokončení střední školy často odcházejí do krajských měst, a s tím je spojené stárnutí církevní obce.

Pravidelná setkání věřících na faře po sv. liturgii

V letošním roce byla zahájena oprava fasády chrámu sv. Olgy. V první fázi byla opravena horní část věže, v roce 2017 by měla být oprava věže dokončena, následovat by pak měla chrámová loď. Rekonstrukce je finančně i technicky mimořádně náročná kvůli mnohočetným kamenným a štukovým zdobným prvkům, které musí opravovat restaurátoři i klempíři se skutečnou znalostí řemesla. Prosíme všechny o modlitby za zdárný průběh a dokončení oprav našeho chrámu. Pán Bůh zaplať všem za modlitby, pomoc i finanční podporu!

o. Metoděj Vít Kout