Z programu bohoslužeb a dalších aktivit arcibiskupa Michala v červenci 2023

2. 7. 2023 Arcibiskup pražský a českých zemí Michal podnikl cestu na Slovensko a v PCO Trebišov sloužil sv. liturgii spolu s arcibiskupem michalovsko-košickým Jurajem. Spolu s arcibiskupy sloužili mitr. prot. Vasiľ Bardzak, mitr. prot. Ladislav Bilý, jerej Radoslav Pajsij Lupian, arcidiákon Maroš Hopta a protodiákon Viliam Fencik. Na závěr liturgie se konal průvod kolem chrámu s čtením evangelia.

5. 7. 2023 V den státního svátku arcibiskup Michal sloužil sv. liturgii v katedrále sv. Cyrila a Metoděje u příležitosti 1160. výročí příchodu svatých slovanských věrozvěstů na naše území. Liturgie se zúčastnilo přes 20 duchovních z různých koutů naší eparchie a mnoho hostů ze zahraničí. Na závěr bohoslužby se arcibiskup obrátil ke všem přítomným s krátkým proslovem. Vyjádřil vděčnost duchovenstvu a věřícím a udělil duchovním památné medaile sv. Cyrila a Metoděje.

6. 7. 2023 Vladyka Michal sloužil sv. liturgii v monastýru sv. Cyrila a Metoděje v Hořovičkách. Na závěr arcibiskup poblahopřál představenému monastýru archimandritovi Metodějovi k 20. výročí jeho kněžské chirotonie.

7. 7. 2023 V den svátku sv. Jana Křtitele arcibiskup pražský a českých zemí Michal sloužil sv. liturgii v chrámu Zvěstování přesvaté Bohorodice Na Slupi, v Praze 2.

8. 7. 2023 U příležitosti svátku sv. Ivana Českého se uskutečnila tradiční pouť k jeskyni v obci Svatý Jan pod Skalou, kde žil tento významný poustevník. Arcibiskup Michal zde spolu s duchovními PPE sloužil slavnostní sv. liturgii. Na závěr bohoslužby se vladyka spolu s duchovenstvem a věřícími vydali procesím ke kříži, který se nachází u jeskyně, a pokropil věřící svěcenou vodou.

9. 7. 2023 Vladyka Michal navštívil PCO Kolín, kde sloužil sv. liturgii v chrámu sv. Proroka, Předchůdce a Křtitele Jana. Na závěr bohoslužby arcibiskup udělil představenému chrámu mitr. prot. Mgr. Zoranu Drenovaci, fotografce Eleně Slavě, která poskytuje oficiálním stránkám PPE kvalitní a profesionální fotografie z bohoslužeb Jeho Vysokopřeosvícenosti, a několika farníkům pamětní medaili sv. Cyrila a Metoděje.

16. 7. 2023 V 6. neděli po Padesátnici arcibiskup Michal navštívil PCO Mladá Boleslav – Debř, kde sloužil sv. liturgii v chrámu sv. Barbory. Uskutečnilo se také svěcení nového prestolu a celého chrámu po rozsáhlé rekonstrukci.

23. 7. 2023 V 7. neděli po Padesátnici arcibiskup Michal sloužil sv. liturgii v katedrále sv. Cyrila a Metoděje.

30. 7. 2023 V 8. neděli po Padesátnici vladyka Michal navštívil chrám sv. proroka Eliáše v Kladně, kde sloužil sv. liturgii. Svátek proroka Eliáše se v pravoslavné církvi slaví 2. srpna.