2900 let stará kamenná stéla dokazuje, že král David existoval

Nápis na 2900 let starém černém čedičovém kameni známém jako Méšova stéla, který se nachází v pařížském Louvru, zmiňuje jméno svatého krále a proroka Davida. Tento archeologický objev dokazuje, že biblický král skutečně existoval, věří autoři vědeckého časopisu Biblical Archeology Review.

Stélu v roce 1868 objevil německý misionář F. A. Klein na území dnešního Jordánska, v místech, kde se nacházel starověký Moáb. O rok později byla stéla poškozena beduíny, kteří ji rozbili na více menších kusů za účelem vyššího zisku, o stélu totiž projevilo zájem několik států. Potom však byla restaurována, ale v důsledku poškození se některé fragmenty nápisu o 36 řádcích staly nečitelnými. Naštěstí byl ještě před poškozením pořízen otisk, který v naší době umožnil rozluštit nápisy.

Dochovaná část nápisu vypráví o válkách, vítězstvích a dobytí řady izraelských měst moábským králem Méšou, jehož zmiňuje 2. kniha Královská. Moábci byli semitským kmenem příbuzným Izraelcům, pocházejí z Abrahamova synovce Lota a jeho nejstarší dcery. Moáb se nacházel na západě dnešního Jordánska.

Podle francouzských vědců André Lemaire a Jeana-Philippa Delorme nejnovější technologie potvrzují, že nápis na stéle skutečně zmiňuje Dům Davidův. Vědcům se podařilo rozšifrovat tři písmena v jedné frázi, která dříve nebylo možné rozeznat.

„Stéla skutečně zmiňuje Dům Davidův jako název pro vládce Judeji, což podle nás dokazuje historicitu krále Davida,“ píše se ve shrnutí výsledků studie.

www.christianheadlines.com