Návštěva z libanonského Balamandu

Ve dnech 9.–13. listopadu Pražskou pravoslavnou eparchii navštívil vzácný host. Archimandrita Jack Khalil, Ph.D., děkan Teologického institutu sv. Jana Damašského Balamandské univerzity v Libanonu (Antiochijský patriarchát), přijel na pozvání Jeho Vysokopřeosvícenosti Michala, arcibiskupa pražského a českých zemí, aby přednesl několik přednášek z novozákonní biblistiky.

První dvě přednášky se konaly 9. listopadu na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy. Otec Jack Khalil přednášel především pro studenty oboru Pravoslavná teologie. Přednášky se uskutečnily díky podpoře Ústavu východního křesťanství a Katedry biblistiky a judaistiky HTF UK.

První přednáška s názvem Výklad Římanům 3:21–26 ve správném kontextu se týkala výkladu učení sv. apoštola Pavla o ospravedlnění vírou. Druhá byla věnována víře a ospravedlnění podle různých Pavlových epištol z pravoslavného hlediska a v širším kontextu.

Kromě studentů byli na přednáškách přítomni arcibiskup pražský a českých zemí Michal, prot. Bc. Jan Beránek, pověřený vedením Úřadu eparchiální rady PPE, vyučující Ústavu východního křesťanství HTF UK doc. ThLic. Pavel Milko, Ph.D., PhDr. Marina Luptáková, Th.D., a také Mgr. Jiří Lukeš, Ph.D., z Katedry biblistiky a judaistiky HTF UK.

Třetí přednáška otce Jacka byla organizována Pražskou pravoslavnou eparchií ve spolupráci s Teologickým institutem sv. Cyrila a Metoděje a přednesena pro širokou veřejnost v pražské katedrále sv. Cyrila a Metoděje 12. listopadu. Přednáška se týkala výkladu prologu Janova evangelia. Profesor novozákonní biblistiky vysvětlil věřícím, že myšlenka božství Pána Ježíše Krista je obsažena v každém verši prologu. Vysoká odborná úroveň lektora a jeho oddanost hlásání evangelní pravdy byly posluchači velice kladně hodnoceny.

V neděli 13. listopadu otec archimandrita spolu s arcibiskupem Michalem a kněžími chrámu sv. Cyrila a Metoděje sloužil v katedrále sv. liturgii. Po bohoslužbě vladyka Michal poděkoval hostu za návštěvu a přednášky a vyznamenal ho medailí sv. novomučedníka Gorazda a jubilejním křížem. V odpoledních hodinách na pozvání vladyky otec Jack Khalil navštívil mužský monastýr sv. Cyrila a Metoděje v Hořovičkách.