Turecká provokace: další chrám sv. Sofie je proměněn na mešitu přímo na Štědrý den

Turecká vláda zasadila další ránu pravoslavným křesťanům. Další chrám sv. Sofie v Turecku byl proměněn na mešitu, a to v předvečer největšího křesťanského svátku – 24. prosince. 

Po 56 letech restaurátorských prací byl chrám sv. Sofie v Edirne (původně: Adrianopolis) znovu otevřen jako mešita, uvádí tisková agentura Orthodoxia s odkazem na twitter Aliho Erbashe, šéfa tureckého náboženského úřadu.

Chrám sv. Sofie v Edirne, v severozápadní evropské části Turecka, pochází z 12. století. V roce 1456, krátce po dobytí Konstantinopole sultánem Mehmetem II. Dobyvatelem, byl znesvěcen a přeměněn na mešitu. V posledních desetiletích se nepoužíval, protože byl poškozen zemětřesením.

Za posledních deset let Turecko proměnilo na mešity několik chrámu zasvěcených Velemoudrosti Boží. Především je to světoznámý chrám sv. Sofie v Istanbulu, který loni v létě opět začal fungovat jako mešita (předtím sloužil jako mešita v letech 1453–1935). Slavný istanbulský bývalý monastýr Chora, který od roku 1945 sloužil jako muzeum, byl loni v létě také proměněn na mešitu.

www.orthochristian.com