Oblečení Pána Ježíše. Zajímavá fakta a poznávací test

Oblečení ve starověku bylo stejně důležité jako teď a mohlo o člověku hodně povědět. Podle něj by se dalo snadno rozeznat žebráka od válečníka a bohatého zámořského obchodníka od významného římského patricije. A samozřejmě podle šatu bylo snadné poznat krále, i když byl obklopen nejušlechtilejšími a nejbohatšími lidmi království.

Ale před dvěma tisíci lety na svět přišel Král králů – vtělený Bůh Ježíš Kristus. Jak popisují evangelia oděv Stvořitele našeho světa? Musel být tak luxusní, že zastínil ta nejskvostnější oblečení velikých císařů! Právě naopak. Evangelia praví, že pozemský život Ježíše Krista byl velice skromný. I když jeho Matka pocházela ze starého královského rodu Davidova, v jejich domě nebylo bohatství ani přepych. Když byl Ježíš malý, rodinu živil svatý Josef, který pracoval jako tesař. Když vyrostl, sám začal pomáhat Josefovi v jeho obtížné tesařské práci. No a kdo je podle moderních standardů tesař? Obyčejný dělník. Ježíš proto nosil velmi prosté oblečení. Žádný královský šat, ani vojenskou uniformu, ani zámořské oblečení obchodníků cestujících do vzdálených zemí. Ježíš Kristus se oblékal stejným způsobem jako tisíce dalších chudých obyvatel Izraele. Proto se evangelia nezabývají Ježíšovým oblečením.

Ale na druhé straně existuje pár pasáží věnovaných Spasitelovu oděvu. Všechny se týkají toho strašného dne, kdy byl Ježíš chycen a na základě falešného obvinění odsouzen k smrti na kříži. Ve dvou případech se vypráví o tom, jak ho oblékli do cizího oblečení, ​​ve třetím o tom, jak mu odebrali jeho vlastní šat. A pokaždé se za jednoduchou zmínkou o oblečení skrývá celý příběh, tragický a plný hlubokého významu.

I. Tu se od něho Herodes se svými vojáky pohrdavě odvrátil, vysmál se mu, dal ho obléci ve slavnostní šat a poslal ho zase k Pilátovi. Toho dne se Herodes a Pilát stali přáteli; předtím totiž bylo mezi nimi nepřátelství. (Lukáš 23:11–12)

II. Tehdy dal Pilát Ježíše zbičovat. Vojáci upletli z trní korunu, vložili mu ji na hlavu a přes ramena mu přehodili purpurový plášť. Pak před něho předstupovali a říkali: „Buď pozdraven, králi židovský!“ (Jan 19:1–3)

III. Když vojáci Ježíše ukřižovali, vzali jeho šaty a rozdělili je na čtyři díly, každému vojákovi díl; zbýval ještě spodní šat. Ten šat byl beze švů, odshora vcelku utkaný. Řekli si mezi sebou: „Netrhejme jej, ale losujme o něj, čí bude!“ To proto, aby se naplnilo Písmo: ‚Rozdělili si mé šaty a o můj oděv metali los.‘ To tedy vojáci provedli. (Jan 19:23–24)

Poznávací test: Ježíšovo oblečení

1. Král Herodes dal obléknout Krista v bílé roucho. Proč to udělal?

a) Uvěřil, že je král židovský.

b) V Herodově paláci se člověk mohl nacházet jen ve světlých šatech.

c) Chtěl se Kristu vysmát, ale zároveň ho uznal jako nevinného.

d) Vězni byli vždy oblečeni v čistý bílý šat, čímž je pobízeli říkat pravdu.


2. Z čeho se vyrábělo purpurové barvivo pro královské šaty?

a) z mořského měkkýše

b) z drceného uhlí

c) z hmyzu parazitujícího na stromech

d) z fíkovníku


3. Vojáci se vysmívali Pánu Ježíši a nasadili mu na hlavu korunu. Z jaké rostliny byla vyrobena?

a) z vrby

b) z trní

c) z lilie

d) z cypřiše


4. Jak se nazýval Ježíšův svrchní oděv, který vypadal jako velký oválný kus plátna přehozený kolem těla?

a) Chiton

b) Tunika

c) Lacerna

d) Toga


5. Co je to chiton?

a) Císařův plášť, který se přehazoval přes záda a levé rameno a na pravém rameni se sešpendloval sponou.

b) Obrovský kus bílého vlněného plátna, který se složitým způsobem ovíjel kolem těla.

c) Úzký oděv po kolena, který jako spodní prádlo obepínal tělo, přes něj se pak nosilo svrchní oblečení.

d) Kožený plášť ve tvaru půlkruhu s kapucí, který často nosili cestující a pastýři.


6. Jaké látky se ve starověkém Izraeli používaly nejvíce?

a) Len a vlna

b) Vlna a bavlna

c) Hedvábí a samet

d) Polyester a viskóza


Odpovědi: 1. – c, 2. – a, 3. – b, 4. – d, 5. – c, 6. – a.

Oblečení může o člověku hodně povyprávět. A z mála evangelních zmínek o Kristově oblečení je jasné, jakým ho viděli lidé té doby. Byl skromný a nosil jednoduché oblečení. Ale i nepřátelé ho vlastníma rukama oblékali do bílého roucha a do purpurových královských šatů. Ano, vysmívali se mu takto. Ale díky tomuto oblečení si již po dva tisíce let lidé po celém světě pamatují, že Herodes uznal Ježíše za nevinného, ​​a Pilát se zeptal Židů: „Vašeho krále mám ukřižovat?“ Svrchní oděv Ježíše, roztrhaný vojáky, a jeho chiton jsou dodnes uloženy v různých křesťanských chrámech jako velké svatyně. Oblečení je také připomínkou, že všichni jednoho dne uvidíme Ježíše Krista v jeho nebeské slávě a v bílém rouchu zářícím jako slunce.

Zdroj: www.foma.ru

Přeložila Naděžda Skvarnik