Patriarcha Kirill považuje proměnu chrámu Svaté Sofie na mešitu za Boží trest 

Patriarcha moskevský a celé Rusi u příležitosti svátku Narození Páně poskytl rozhovor ruské státní televizi Rossija-1, v němž se mimo jiné vyjádřil k otázce proměny chrámu Svaté Sofie na mešitu. Podle ruského hierarchy Bůh tímto způsobem potrestal konstantinopolského patriarchu Bartoloměje za prohloubení rozkolu na Ukrajině. 

„Nechci kritizovat svého konstantinopolského spolubratra, ale nepochybně všechno, co se později odehrálo v Konstantinopoli, v Istanbulu, svědčilo o Božím trestu. Patriarcha Bartoloměj uvedl rozkolníky do kyjevské svatyně, do kyjevské Sofie, a ztratil Sofii konstantinopolskou – stala se z ní mešita,“ řekl patriarcha ve vánočním rozhovoru pro televizní kanál Rossija-1.

„Vzal jsi svatou Sofii v Kyjevě pravoslavným lidem, pravoslavné církvi, vstoupil jsi tam a přivedl jsi tam rozkolníky a ztratil jsi vlastní Sofii … Myslím, že je těžké si představit očividnější následky nařízené Bohem a tyto následky se dostavily okamžitě, protože hřích byl příliš velký,“ řekl patriarcha Kirill v rozhovoru.

Patriarcha nazval Bartolomějův čin ne chybou, ale zločinem. Ovšem je přesvědčen, že hledat cestu ven z této situace musejí všichni společně.

„Musíme se jeden za druhého modlit, aspoň v osobních modlitbách, pokud je to nyní při bohoslužbách obtížné, protože konstantinopolského patriarchu nevzpomínáme. Musíme se však modlit jeden za druhého a dělat vše pro to, aby tato krize v pravoslaví, vnucená zvenčí, pominula co nejdříve,“ řekl patriarcha.

Podle něj je Ruská církev ochotná projít svou část cesty pro dosažení tohoto cíle.

www.interfax-religion.ru